ABD Başkanı Biden'dan NATO Zirvesi açıklaması

ABD Başkanı Biden NATO Zirvesi'nin ardından açıklamalarda bulunuyor.

ABD Başkanı Biden'dan NATO Zirvesi açıklaması

ABD Başkanı Biden NATO Zirvesi'nin ardından açıklamalarda bulunuyor.

İşte Biden'ın açıklamalarından satır başları:

"Güvenililr telekominikasyon hizmeti sağlayıcıları hepsi Pasifik bölgesinde belli sorunlar yaşamakta bizler yeni siber savunma politikamızı ortaya koyacağız."

"İklim Eylem Planımız da var. Nato tesisleri tabii ki tehditlere karşı caydırıcılığı en yüksek noktaya çıkacak. Ama kendimizi iklim konusunda adapte edecek."

"Demokrasi çağımızın sıkıntılarına karşı tek çözümdür. Bizler siyasi amaçlar doğrultusunda popülizme yönelip yozlaşıyorsa bizler ona karşı mücadele edeceğiz.

"Yargının bağımsızlığı ve basın özgürlüğü bizim en önemli unsurlarımız. Gündemimizde bunlar var."

"Biz bugün bu sıkıntılarla karşı karşıya kalalımkalmayalım 25 yıl sonra dünya farklı bir dünya olacak. Dünyada otokrasinin yükseldiğini görüyoruz bunlara müsade etmemeliyiz."

Biden daha sonra soruları yanıtladı.

 "Putin ile yapacağınız toplantıdan çok fazla şey beklememesi gerektiğini söylediniz. Onunla toplantı yapmaya nasıl hazırlanacaksınız?"

O dönemler bitti. Ben bu işi uzun zamandır yapıyorum. Yapacağımız en son şey nasıl bir taktik izleyeceğimi basın önünde anlatmak olur. Ama şunu açık şekilde söyleyeyim, Başkan Putin iş biriliği yapabileceğimiz alanlar var. Eğer işbirliği yapmamayı seçerse geçmişte de olduğu gibi. Biz de buna yanıt vereceğiz. Ayni yanıt vereceğiz. Kırmızı çizgilerimizi açık bir şekilde ortaya koyacağız. Kendisi sert bir kişilik ve onların da söylediği gibi burada esasında neleri tartışacağımızı önceden anlatmayacağım ama görüşmeler bittikten sonra anlatacağım.

"Bu hafta görüştüğünüz liderlerden herhangi biri Putin ile göörüşmeniz konusunda kaygı duyorlar mı?"

Esasında bugün görüştüğüm liderlerin büyük bir kısmı Putin ile görüşeceğim için teşekkür ettiler. Hepsi bu görüşmeden dolayı memnuniyetlerini ortaya koydu. Ben onlarla görüşmelerimde açık bir biçimde önemli noktaları anlamaya çalıştım. Ben basını bu noktada eleştirmiyorum ama Biden Putin ile erken görüşüyor neden diye eleştiriyor. Bütün liderler bunu yapıyor olmamdan dolayı memnuniyetlerini dile getirdiler.

Eğer Navalnıy ölürse, Rusya'nın insan haklarına saygısının olmadığını anlatacaktır. Dünyanın geri kalanıyla ilişkileri zora girer.

"Putin'e katil denildiğinde gülmüştü, aynı fikirde misiniz? Ona nasıl güveneceksiniz?"

Ben de gülüyorum farkındaysan. O çok açık bir şekilde şunu ortaya koydu. Cevap şu; geçmişte kendisinin bazı şeyleri yapmış oduğunu zaten kendisi kabul etti. Ama önümüzdeki toplantüının da konusuyla alakalı değil bu.

Her şeyin açık bir şekilde ortaya konulması lazım. Bu güvenle alakalı değil, kazançla alakalı. Düşmanınızla anlaşma yaptığınız zaman ona değil anlaşmaya güveniyorsunuz. Başkan Putin de kendi çıkarı doğrultusunda olduğunu anlayacaktır. Dünyanın onu anlayışı çok iyi değil. Bir devlet başkanına yakışır şekilde davranması onu gerektirir.

"G7 zirvesinde ABD geri döndü, müttefikler bize güvenebilir dediniz ama 6 Ocak'ta olanlarla alakalı olarak dünya liderlerinin size herhangi bir ifadesi oldu mu? Trump yönetimi ile alakalı olarak. "

Beni izleyin. Tabii ki ben onlara da bunu söylemedim ama. Benim söylediklerimden şüpheniz olmasın, ben sözümü tutarım. İnanmadığım sözleri zaten vermem. Siz farklı düşünüyor olabilirsiniz ancak G7 zirvesinde benim oraya gitmem ABD ile alakalı çok da bir şevk uyandırmadı. Hatta benim irtibata geçtiğim liderler şunu biliyor. Nerede olduğumuzu biliyorlar. Kim olarak biz onurlu ve düzgün bir ulusuz. Hepimiz çok şaşırdık ama tıpkı benim gibi onlar da Amerikan halkının bu davranışı tolere etmeyeceğini düşünüyorlar. 

İnanıyorum ki karşı çıkarak ve inandığımız şeyleri savunarak sert söylemlere kapılmayarak sanırım şunu söyleyebiliriz daha önce virüsü yeneceğimizi söylediğimde milyonlarca aşı yaptıracağımızı sööyledim. Bunu biliyordum. Hastaneden, doktorlardan, polislerden yardım alacağımı biliyordum.