ABD Başkanı Trump'tan çok konuşulacak açıklama: Netanyahu ben ne dersem onu yapacak

ABD Başkanı Donald Trump gazetecilere dikkat çeken açıklamalarda bulundu. İran savaşına ilişkin "İran'a bir şans daha vereceğim. Acelemiz yok" diyen Trump, "Netanyahu ben ne dersem onu yapacak" dedi. Trump ayrıca, Eğer Mesih gelseydi, Kaliforniya'da aday olsaydı kazanamazdı. Seçimler hileliydi" ifadelerini kullandı.

ABD Başkanı Trump'tan çok konuşulacak açıklama: Netanyahu ben ne dersem onu yapacak

ABD Başkan Donald Trump, Çin ziyaretinin ardından dikkat çeken açıklamalarda bulundu. 

Trump, "Şi ile çok iyi bir görüşme gerçekleştirdik. Putin'e yapılan seramoni bize yapılan kadar iyi değildi, bizimki daha iyiydi.

Tayvan konusu üzerinde çalışacağız. Yakın zaman içinde, silah anlaşmasından önce Tayvan başkanıyla konuşabilirim" ifadelerini kullandı.

"NETANYAHU BEN NE DERSEM ONU YAPACAK"

İran ile ilgili de değerlendirmelerde bulunan Trump; " Hürmüz Boğazı'nın derhal açılması lazım. İran'a bir şans daha vereceğim. Acelemiz yok. Netanyahu İran konusunda ben ne dersem onu yapacak.

Venezuela'da kimseyi kaybetmedik, İran'da 13 kişi kaybettik. diğer savaşlarda yüz binlerce insan kaybetmiştik. Kaybetmemiz gerekenden 13 fazlasını kaybettik. Daha 3 aydır İran'dayız, Ukrayna savaşı 4 senedir devam ediyor" dedi. 

"BELKİ İSRAİL'E GİDİP BAŞKANLIĞA ADAY OLURUM"

Yaşayan en büyük başkan olacağım diyen Trump, "Şu anda İsrail'de yüzde 99 destekleniyorum. Başbakanlığa aday olabilirdim, o yüzden belki bunu yaptıktan sonra İsrail'e gidip başbakanlığa aday olurum" şeklinde konuştu. 

"EĞER MESİH KALİFORNİYA'DA ADAY OLSAYDI KAZANAMAZDI"

Trump ayrıca Kaliforniya seçimleri için de "Eğer mesih gelseydi, Kaliforniya'da aday olsaydı kazanamazdı.Seçimler hileliydi" ifadelerini kullandı. 

İşte Orta Doğu'daki gerilimde saat saat öne çıkan gelişmeler: 

PEZEŞKİYAN'DAN AÇIKLAMA

 İran Cumhurbaşkanı Mesud Pezeşkiyan, "İran'ı baskı yoluyla teslim olmaya zorlamanın bir yanılsamadan ibaret olduğunu" belirtti.

İRAN TEKLİFİ İNCELEDİ

 İran basını, ABD'nin Pakistan aracılığıyla İran’a yeni teklif metni gönderdiğini, yetkililerin metni incelediğini ancak henüz yanıt vermediğini bildirdi.

İRAN'DAN TRUMP'A ENERJİ MESAJI

İran lideri Mücteba Hamaney'in Başdanışmanı ve ülkenin önde gelen siyasetçilerinden Ali Ekber Velayeti, ABD Başkanı Donald Trump’ın "İran’a yönelik günlük tehditler ile ABD’deki benzin istasyonlarında yaşanan müşteri tepkileri" arasında çelişki yaşadığını söyledi.

İRAN'DAN AÇIKLAMA

 İran Dıişleri Bakanlığı Sözcüsü Bekayi ise, "İran müzakereyi iyi niyetle sürdürmektedir ancak  makul şüphe beslemektedir. abd'nin görüşleri inceleniyor, mesaj trafiği devam ediyor." dedi. 

PETROL FİYATLARI DÜŞTÜ

 Petrol fiyatları, ABD-İran görüşmelerine ilişkin olumlu haber akışıyla uluslararası vadeli piyasalarda yaklaşık yüzde 5,5 geriledi.

İSRAİL'DEN AÇIKLAMA

 İsrail Genelkurmay Başkanı Eyal Zamir, İran'a saldırıların yeniden başlatılması olasılığına ilişkin ordunun "en yüksek alarm durumunda ve her ihtimale hazırlıklı olduğunu" açıkladı.

MECLİS BAŞKANI KALİBAF'TAN AÇIKLAMA

 İran Meclis Başkanı Muhammed Bakır Kalibaf, ABD-İsrail'in "açık ve gizli hareketlerinin" yeniden savaş arayışında olduklarını gösterdiğini ve İran Silahlı Kuvvetleri'nin ateşkes sürecinde güçlerini takviye ettiğini söyledi.

TRUMP'TAN AÇIKLAMA

 ABD Başkanı Donald Trump, İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu'nun İran'a saldırıları ne kadar erteleyeceği konusunda, "O (Netanyahu), ben onun ne yapmasını istiyorsam onu yapacak." açıklamasını yaptı.

PAKİSTAN VE İRAN ARASINDA KRİTİK GÖRÜŞME

 İran ile ABD arasındaki diplomasi sürecinin arabulucusu Pakistan'ın İçişleri Bakanı Muhsin Nakvi, bir hafta içinde ikinci kez ziyaret ettiği Tahran’da, mevkidaşı İskender Mumini ile görüştü.

DEVRİM MUHAFIZLARI'NDAN HÜRMÜZ AÇIKLAMASI

 İran, Hürmüz Boğazı’ndan son 24 saatte aralarında petrol tankeri, konteyner ve ticari gemi olmak üzere 26 geminin geçtiğini duyurdu.

Devrim Muhafızları Ordusu Deniz Kuvvetleri Komutanlığı, ABD merkezli X şirketinin sosyal medya platformundan yaptığı paylaşımda, Hürmüz Boğazı’ndan geçişlerle ilgili bilgi verdi.

Son 24 saatte, petrol tankeri, konteyner ve ticari gemiler olmak üzere 26 geminin İran silahlı kuvvetlerinin izini ve koordinasyonunda Hürmüz Boğazı’ndan geçiş yaptığı belirtildi.

İran devlet televizyonu da 5 süper tankerin Hürmüz Boğazı’ndan geçiş yapmak için İran ordusundan izin aldığını duyurmuştu.

HÜRMÜZ'DE TANKERLERE İZİN

 İran Devrim Muhafızları Ordusu Deniz Kuvvetleri Komutanlığı'nın, Hürmüz Boğazı'ndan geçiş yapmak isteyen 5 süper tankere izin verdiği belirtildi.

TRUMP VE NETANYAHU GÖRÜŞTÜ

 ABD'nin İran'a yönelik olası bir saldırı senaryosunun gölgesinde, ABD Başkanı Donald Trump ile İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu arasında dün gece gerçekleştirilen telefon görüşmesinin "oldukça uzun ve dramatik" olduğu ifade edildi.

İRAN'DAN ABD'YE: BERBAT BİR YALAN

İran, ABD Merkez Kuvvetler Komutanlığı (CENTCOM) Komutanı Brad Cooper'ın 28 Şubat'ta ülkenin güneydoğusunda Minab kentindeki ilkokula düzenlenen ve 168 çocuğun hayatını kaybettiği saldırıyla ilgili iddiasını "temelsiz bir uydurma ve berbat bir yalan" olarak nitelendirdi.

İran Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü İsmail Bekayi, saldırının sorumlusu CENTCOM Komutanı Cooper'ın, ABD Kongresi oturumunda okulun bir füze üssünde bulunduğuna dair iddiasını reddetti.

İRAN KALİBAF İDDİASINI YALANLADI

 İran Meclisi İletişim Başkanı İman Şemsayi, "Meclis Başkanı Muhammed Bakır Kalibaf'ın müzakere heyeti başkanlığından ayrıldığı" yönündeki iddiaları yalanladı.

 

GÜNEY KORE'DEN HÜRMÜZ BOĞAZI'NDAKİ SALDIRI HAKKINDA AÇIKLAMA

 Güney Kore Dışişleri Bakanı Cho Hyun, Güney Kore şirketince işletilen gemiye Hürmüz Boğazı'nda düzenlenen saldırıya ilişkin soruşturmanın son aşamasına gelindiğini ve İran'la yakın temasta olduklarını bildirdi.