ABD Dışişleri Bakanı Blinken: Tüm amacımız arayı uzatmak

Tel Aviv'de açıklamalarda bulunan ABD Dışişleri Bakanı Antony Blinken, "En büyük amacım arayı uzatmak" ifadelerini kullanarak, 7 günlük "insani ara"nın 8, 9, 10'a ve ötesine uzatılmasını görmek istediklerini açıklayarak, kalıcı ateşkesi desteklemediklerini belirtti.

ABD Dışişleri Bakanı Blinken: Tüm amacımız arayı uzatmak

Orta Doğu turu kapsamında İsrail'e gelen Blinken, Tel Aviv'de açıklamalar yaptı. Tüm rehinelerin serbest bırakılacağı ana kadar çalışmaya devam edeceklerini söyleyen Blinken, ateşkesi desteklemediklerini vurguladı.

"ÇALIŞMAYI BIRAKMAYACAĞIZ"

"En büyük amacım arayı uzatmak" diyen Blinken, 7 günlük "insani ara"nın 8, 9, 10'a ve ötesine uzatılmasını görmek istediklerini açıklayarak, kalıcı ateşkesi desteklemediklerini söyledi. Blinken, Tüm rehineler eve dönene kadar çalışmayı bırakmayacağız.

Blinken'ın açıklamalarından öne çıkanlar şöyle:

"İSRAİL SAVAŞ YASALARINA UYGUN OLARAK DAVRANMALI"

Gazze'ye insani yardımın önemli ölçüde artması için yardımlarımız oldu ancak bu hala yeterli değil. İsrail savaş yasalarına uygun olarak davranmalıdır. İsrail’in kendini savunma hakkını destekliyoruz, İsrail’in kendini nasıl savunduğu da önemli. İsrail kendisini savunurken uluslararası insani hukuka ve savaş hukukuna uygun davranmalı.

"SİVİL KORUMA PLANLARINI UYGULAMALI"

Başbakan Netanyahu ve diğer yetkililere söyledim. İsrail operasyonuna devam etmeden önce Filistin sivil kaybını en aza indirecek insani ve sivil koruma planlarını uygulamalı. Gazze’nin güneyi ve orta kesiminde sivillerin ateşten uzak güvende olabilecekleri yerleri belirlemeli ve hastane, su tesisleri ve enerji tesisleri gibi hayati açıdan kritik altpaya hasar vermemeye dikkat edilmelidir.

"SİVİL ÖLÜMLERİN GÜNEYDE TEKRAR ETMEMESİ KONUSUNDA ABD'NİN GÖRÜŞÜNÜ İLETTİM"

Gazze’nin kuzeyinde gördüğümüz büyüklükte sivil ölümü ve yerlerinden edilmesinin güneyde tekrar etmemesi konusunda ABD’nin görüşünü ilettim. Netanyahu’ya bu konuda gösterilecek irade kadar sonuç almanın da önemli olduğunu söyledim."