ABD enflasyonu bekleniyor! Beklenti ne yönde? Kritik veri altını ve doları nasıl etkiler?

Küresel piyasalar ABD enflasyon verisine odaklandı. Enflasyon verisi Fed’in faiz politikasının yönünü belirleyecek. ABD enflasyonu ile ilgili rakamları beklenirken analistler, verilerin beklentiler üzerinde etkili olacağını belirtiyor. Kritik verinin açıklanmasının hemen öncesinde de piyasalarda fiyatlamalar görülüyor. Peki, ABD enflasyon verisi ne zaman açıklanacak? ABD enflasyon beklentisi ne yönde? Altın ve dolar nasıl etkilenir?

ABD enflasyonu bekleniyor! Beklenti ne yönde? Kritik veri altını ve doları nasıl etkiler?

Küresel piyasalar gözünü ABD’deki gelişmelere çevirdi. Bu haftanın takip edilecek veri akışında ise ABD enflasyonu bulunuyor. Fed’in faiz kararında etkili olacak ABD enflasyon verisi, piyasalara da yön verecek. Haftanın ilk işlem gününde enflasyona dair öngörüler ise şimdiden beklentileri aştı. ABD'de açıklanacak enflasyon verileri yatırımcıların odağına bulunuyor. Kritik verinin altın ve dolarda fiyatlamalara neden olup olmayacağı merak edilirken Fed'in enflasyonla mücadele kapsamında attığı "şahin" adımların devam edip etmeyeceği ile ilgili sinyalin enflasyon verisi ile ortaya çıkması bekleniyor.

ABD ENFLASYON VERİSİ ALTINI VE DOLARI NASIL ETKİLER?

ABD’de enflasyon hala Fed’in istediği düzeyde bulunmuyor. Fed'in hedeflediği seviyelerin oldukça üzerinde seyreden enflasyon bu yüzden piyasalarda hareketliliğe neden olabilir. Analistler, piayasada oynaklık görülebileceği konusunda yatırımcıları uyarıyor.

ABD ENFLASYON VERİSİ NE ZAMAN AÇIKLANACAK?

ABD'de Tüketici Fiyat Endeksi (TÜFE) şubat ayı verileri Çarşamba günü saat 15.30'da açıklanması bekleniyor.

BEKLENTİLER NE YÖNDE?

Çarşamba günü açıklanacak enflasyon verilerinin ABD Merkez Bankası'nın (Fed) gelecek dönem politika adımlarına ilişkin beklentiler üzerinde etkili olması bekleniyor. Analistler, ABD enflasyon verisinin beklentileri aşacağı yorumları yapıyor. Eğer rakamlar tahminleri aşarsa gevşeme beklentilerini daha da zayıflayabilir. Bu yüzden ABD'de beklentileri aşan enflasyon Fed'in faiz artırımlarının süreceğinin sinyalini verecek. Ancak, enflasyona göre Fed temmuz ayında faiz indirimine giderse resesyon ihtimalleri güçleniyor.

ABD MART ENFLASYONU NE OLMUŞTU?

ABD'de TÜFE mart ayında yüzde 0,1 artış gösterdi. Beklenti yüzde 0,4 artış yönündeydi. Çekirdek TÜFE yüzde 0,4'le beklentilere paralel artış kaydetti. Martta yıllık enflasyon yüzde 6'dan yüzde 5'e geriledi.