ABD, Güney Kore ve Japonya zirvede bir araya geldi: Kuzey Kore'nin Rusya'ya artan desteği ele alındı

ABD Dışişleri Bakanı Antony Blinken, Japonya Dışişleri Bakanı Kamikawa Yoko ve Güney Kore Dışişleri Bakanı Park Jin, Kuzey Kore'nin Rusya'ya artan desteğini görüştü.

ABD, Güney Kore ve Japonya zirvede bir araya geldi: Kuzey Kore'nin Rusya'ya artan desteği ele alındı

ABD Dışişleri Bakanlığından yapılan yazılı açıklamaya göre, Blinken, Japon ve Güney Koreli mevkidaşlarıyla, Asya Pasifik Ekonomik İşbirliği (APEC) Zirvesi kapsamında San Francisco'da bir araya geldi.

Taraflar, Kuzey Kore'nin, Rusya'ya artan desteği de dahil olmak üzere bölgede istikrarı bozan faaliyetlerini görüştü.

Ekonomik işbirliğinin önemini ele alan taraflar, ABD, Güney Kore ve Japonya liderlerinin, Kuzey Kore tehdidine karşı 18 Ağustos'ta düzenlediği Camp David Zirvesi'ndeki taahhütlerine bağlılıklarını yineledi.

ABD'nin San Francisco şehrinde düzenlenen APEC Zirvesi, 17 Kasım'a kadar devam edecek.

GÜNEY KORE "KUZEY'İN RUSYA'YA 1 MİLYONUN ÜZERİNDE TOPÇU MERMİSİ GÖNDERDİĞİNİ" İDDİA ETMİŞTİ

Beyaz Saray Ulusal Güvenlik Konseyi Stratejik İletişim Koordinatörü John Kirby, 13 Ekim'de, Kuzey Kore'nin Ukrayna'da kullanılmak üzere Rusya'ya silah temin ettiğini belirterek, "Elimizdeki bilgiler, Kuzey Kore'nin son haftalarda Rusya'ya 1000 konteynerden fazla askeri teçhizat ve mühimmat sağladığını gösteriyor." ifadesini kullanmıştı.

Kirby, Kuzey Kore'nin ise bu destek karşılığında Rusya'dan savaş uçakları, füzeler, zırhlı araçlar ve balistik füze üretim ekipmanı ile diğer ileri teknolojiler dahil askeri yardım talep ettiğini düşündüklerini aktarmıştı.

Güney Kore Ulusal İstihbarat Teşkilatı (NIS) ise 1 Kasım'da, "Kuzey Kore'nin, Rusya'ya Ukrayna savaşında kullanılmak üzere, ağustostan bu yana 1 milyonun üzerinde topçu mermisi gönderdiğini" öne sürmüştü.

CAMP DAVİD ZİRVESİ

ABD, Güney Kore ve Japonya liderleri, Camp David'de, Kuzey Kore'nin oluşturduğu tehdide karşı 18 Ağustos'ta düzenlenen üçlü zirvede bir araya gelmişti.

Zirve sonrasında Pasifik'teki güvenlik tehditlerine karşı ABD, Japonya ve Güney Kore'nin çeşitli alanlarda üçlü işbirliklerini genişletme taahhüdü verilmişti.