Morgan Stanley: Görev değişimi belirsizliği artırdı

ABD merkezli yatırım bankası Morgan Stanley, Merkez Bankası Başkanı Naci Ağbal'ın Cumhurbaşkanı Erdoğan tarafından görevinden alınmasının piyasalarda belirsizliğin arttırdığını kaydetti.

Morgan Stanley: Görev değişimi belirsizliği artırdı

Türkiye Cumhuriyeti Merkez Bankası (TCMB) Başkanı Naci Ağbal'ın Cumhurbaşkanı Erdoğan tarafından görevinden alınmasını ve yerine bir süreden bu yana köşe yazıları ile TCMB politikasını eleştiren Kavcıoğlu'nu atamasını değerlendiren Morgan Stanley, yapılan değişikliğin kısa vadede belirsizliği artırdığını vurguladı.

TCMB Başkanı'nın değiştirilmesinin Banka'nın cari politikasında değişiklik olup olmayacağı belirsizliği yarattığını belirten Morgan Stanley, bunun Türk Lirası üzerinde baskı yaratmasının büyük olasılık olduğunu vurguladı.

Kurda yukarı hareketin yavaşlatılması için döviz piyasasına müdahale beklenebileceğini, ancak TCMB'nin bu konuda hareket alanının sınırlı rezervler nedeniyle dar olduğunu belirten Morgan Stanley, cari işlemler görünümünün zayıf olduğuna da işaret etti.

Morgan Stanley, "Eğer TCMB cari pozitif reel faiz politikasını yeni başkan döneminde de devam ettirir ise, zayıf TL'ye rağmen, enflasyonda 2021'in ikinci yarısında sürdürülebilir bir düşüş beklenebilir"değerlendirmesini de yaptı.

Alternatif senaryoda, TCMB'nin cari politika sıkılaştırmanın tersine dönmesi durumunda, daha zayıf bir Türk Lirası, daha güçlü yurtiçi kredi büyümesi ciddi şekilde daha yüksek enflasyon beklenebileceğini ifade eden Morgan Stanley, daha yüksek zorunlu karşılık oranları yolu ile tedbirler alınması riski gördüklerini de belirtti.