Beklentileri aştı! Tavuk kıtlığı başladı

ABD'de kümes hayvanları endüstrisinde yaşanan işgücü sorunlarının ardından tavuk kıtlığı başladı.

Beklentileri aştı! Tavuk kıtlığı başladı

ABD'de iş gücü sorunları yaşayan kümes hayvanları endüstrisi, sandviçten kanatlara yükselmeye devam eden tavuk talebine yetişemiyor. 

Türkiye'de taze çıtır tavukları ile öne çıkan KFC'nin sahibi Yum Brands'in CEO'su David Gibbs, “Yeni sandviçe yönelik talep o kadar güçlü ki yerel tavuk arzındaki genel daralmanın da etkisiyle ana sorunumuz bu talebe yetişmek oldu” dedi.

The Washington Post'a göre uzmanlar, pazarda ve tedarik zincirinde Kovid-19 salgınına bağlı olarak yaşanan aksaklıklar ve paket servis veya teslimat için kolayca paketlenebilen rahatlatıcı gıdalara yönelik talebin artması dahil olmak üzere sıkıntının çeşitli nedenlerine işaret ediyor.

ABD'nin en büyük ikinci tavuk üreticisi Pilgrim's Pride Corp'un CEO'su Fabio Sandri, kendileri için en büyük zorluğun işgücü olduğunu söyledi. Bloomberg'e göre şirket, işçileri elde tutmak için bu yıl 40 milyon dolar (yaklaşık 329 milyon TL) daha fazla ödeme yapmayı planlıyor.

The Washington Post'a göre raporlar, işçilerin pandemi sırasında et ve kümes hayvanı tesislerinde hayatlarını tehlikeye atan koşullarda çalıştığını ortaya koyuyor.

ABD'deki kümes hayvanı tesisleri geçen yıl koronavirüsün sıcak noktaları haline gelmişti. Geçen ekimde Gıda ve Çevre Raporlama Ağı (Food and Environment Reporting Network) tarafından derlenen verilere göre ABD'de yaklaşık 60 bin et paketleme işçisinin testi pozitif çıktı ve en az 291'i hayatını kaybetti.

Donald Trump'ın yönetimi ayrıca salgın sırasında 15 kümes hayvanı tesisinin kesim hattı hızlarını artırmasına izin vererek işçilerin aralarına mesafe koymasını zorlaştırmıştı. The Post'un yaptığı analize göre bu karar virüsün daha kolay yayılmasına olanak sağladı.