ABD'de maskesiz çalışmaya zorlanan hemşirelerin dramı

ABD'de, N95 maskesi olmadan korona virüsü hastalarına bakmayı reddeden hemşireler görevden alındı.

ABD'de maskesiz çalışmaya zorlanan hemşirelerin dramı

N95 maskeleri normal maskeler tarafından engellenemeyecek kadar küçük olan partikülleri yüzde 95 filtrelemesiyle diğerlerinden ayrılıyor.

Ancak ABD Kaliforniya, Santa Monica'daki Providence Saint John's Sağlık Merkezi yöneticileri koronavirüslü hastalara bakan hemşirelerin bu maskeyi takmasına gerek olmadığına karar verdi.

Çalışan sağlık personeline maske sağlamayı reddeden hastane yönetimine büyük tepki geldi. Ancak yine de çalışmaya devam eden personelden birinde koronavirüs testi pozitif çıktı. Testi yapan doktor hemşireye maske giymesinin zorunlu olduğunu söyledi.

Bunun üzerine hastanede çalışan tüm hemşireler N95 maskesi olmadan koronavirüslü hastalara bakmayacaklarını hastane yönetimine bildirdi.

Bu olayın ardından skandal bir gelişme yaşandı. ABD Ulusal Hemşireler Birliği'nin verdiği bilgiye göre hastane, hemşirelere maske sağlamadğı gibi hemşirelerin hepsini görevden aldı.

Daha sonra açıklama yapan hastane yetkilileri tepkiler üzerine artık tüm hemşirelere N95 maskesi sağlandığını duyurdu.

Time'da yer alan habere göre ABD genelinde çok sayıda doktor ve hemşire çalıştıkları hastanelerin yönetimleri tarafından yetersiz korunmayla çalışmaya zorlanıyor.

Bundaki en büyük etken ise ABD Hastalık Kontrol ve Önleme Merkezi'nin hastanelere gönderdiği kılavuzlarda kovid hastalarının bakıcılarına N95 maskesi zorunluluğu getirmemesi.

Yine de ülke genelinde hastanelerin çoğunluğu yasal zorunluluğu olmamasına rağmen sağlık personellerine maske temin ediyor.

ABD Hastalık Kontrol ve Önleme Merkezi verilerine göre ülkede kovid-19 testi pozitif çıkan 9 bin 200 sağlık personeli bulunuyor.