ABD'den çelişkili Kasım Süleymani açıklaması: Kanıt görmedim

ABD Savunma Bakanı Mark Esper, Başkan Trump'ın söylediğinin aksine Kasım Süleymani'nin ABD büyükelçiliklerine yönelik saldırı tehdidine ilişkin net bir kanıt görmediğini söyledi.

ABD'den çelişkili Kasım Süleymani açıklaması: Kanıt görmedim

ABD’nin İranlı komutan Kasım Süleymani’yi öldürme gerekçesi üzerindeki tartışmalar sürerken Washington’dan bu konudaki şüpheleri artıracak bir açıklama geldi. ABD Savunma Bakanı Mark Esper, CNN ve CBS kanallarıyla söyleşisinde, Başkan Donald Trump’ın ‘ABD’nin dört büyükelçiliğinin Süleymani tarafından planlanan saldırıların tehdidi altında olduğu ‘ açıklaması hakkında soru işaretlerine yol açtı.

 Deutsche Welle'de yer alan habere göre; Esper, ABD’nin dört büyükelçiliğinin saldırı tehdidi altında olduğu için Süleymani’nin öldürüldüğünü belirten Trump’ın sözlerine ‘katıldığını ancak bu istihbaratı doğrulayacak net bir kanıt olmadığını’ açıkladı. “Başkan’ın dört büyükelçilikle ilgili söyledikleri, benim de inandığım şeyler. Muhtemelen bölgedeki elçilikleri hedef alacaklarına, alabileceklerine inandığını söyledi” diyen Esper, bu doğrultuda açık bir kanıt olup olmadığı yönündeki soruya ise “Dört büyükelçilikle ilgili bir kanıt görmedim” yanıtını verdi. ABD Savunma Bakanı, “Başkan da hiçbir zaman dört büyükelçilikle ilgili kesin bir kanıt olduğunu söylemedi” iddiasında bulundu.

Trump ne demişti?

Trump geçtiğimiz perşeme günü yaptığı açıklamada, “Yaptık çünkü büyükelçiliğimizi havaya uçurmak istiyorlardı” demişti. Ertesi gün de “Muhtemelen dört büyükelçiliğimizi hedef alacaklarını zannediyorum” ifadelerini kullanmıştı.

 ABD Dışişleri Bakanı Mike Pompeo da Süleymani suikastının gerekçesine yönelik tartışmalara ‘nokta koymak’ için yaptığı açıklamada, “Gerçekleşmesi yakın bir tehdit konusunda kesin bilgi sahibiydik. Ve bunun içinde ABD büyükelçiliklerine yönelik saldırılar da vardı. Bu kadar. Nokta” demişti.

İran Devrim Muhafızları Kudüs Gücü Komutanı Süleymani, ABD’nin 3 Ocak’ta Irak’ın başkenti Bağdat’ta insansız hava aracıyla düzenlediği saldırıda öldürülmüştü.