ABD’den Kızıldeniz kararı! Savaş gemilerini geri çekiyor

İran’ın Kızıldeniz’e savaş gemisi göndermesinin ardından ABD’den tansiyonu düşürecek bir karar geldi. ABD, uçak gemisi USS Gerald R. Ford'un yakın zamanda bölgeyi terk edeceğini duyurdu.

ABD’den Kızıldeniz kararı! Savaş gemilerini geri çekiyor

Kızıldeniz'de İran destekli Husilerin saldırıları nedeniyle artan gerilim İran'ın savaş gemisini göndermesiyle zirveye tırmandı. ABD ise İran'ın hamlesiyle geri adım attı, bölgede tansiyon bir miktar düştü.

İran, 'Elburz' adlı savaş gemisini, Husilere ait 4 tekneden 3'ünü ABD donanmasına ait gemilerden kalkan helikopterlerin imha etmesinin ardından Kızıldeniz'e sürdü. ABD'nin hamlesi merak konusuyken tansiyonu düşürecek açıklama geldi. ABD, doğrudan hedef alınmamak için Kızıldeniz'den savaş gemilerini çekme kararı aldı. 

ABD Deniz Kuvvetleri'nden bir yetkili yaptığı açıklamada, şu ifadelere yer verildi:

"Savaş gemilerimiz ve uçak gemilerimizin Kızıldeniz ve Aden Körfezi'ndeki büyük bir saldırıya maruz kalma olasılığı nedeniyle endişe içinde yaşıyoruz. Bu nedenle, en kötü durumu önlemek için uçak gemisi CVN 78 Gerald Ford'u bölgeden tamamen çekmeye karar verdik. Kızıldeniz'den birçok gemi çekildi. Gerald Ford da yakında bölgeyi terk edecek."

KIZILDENİZ'DE GERİLİM

İran'ın desteklediği Yemen'deki Husiler, İsrail'in Gazze'deki saldırılarına tepki olarak 31 Ekim'den bu yana Yemen açıklarında İsrailli şirketlere bağlı ticari gemilere el koymaya ve bazılarına da dron ve füzelerle saldırılar düzenlemeye başlamıştı.

ABD güçleri bu süreçte birçok kez Yemen'den atılan füze ve kamikaze dronları düşürdüğünü duyurmuştu.

Husilerin eylemlerinin ardından çok sayıda gemicilik şirketi de Kızıldeniz'deki seferlerini durdurma kararı almıştı.

Son olarak geçtiğimiz günlerde Kızıldeniz'de İsrail'le bağlantılı gemiyi ele geçirmeye çalışan Husilere ait 3 sürat teknesinin ABD helikopterleri tarafından ateş altına alınması sonucunda Husi güçlerden 10 kişi hayatını kaybetmişti.