Koronavirüsü öldüren maske üretildi!

ABD'li bilim insanları koronavirüsü öldürme özelliği bulunan maske üretti. Diğerlerine göre pahalı olacağı belirtilen maske patent aşamasında.

Koronavirüsü öldüren maske üretildi!

ABD’de yer alan Massachusetts Teknoloji Enstitüsü’nden (MIT) bilim insanları havayı 90 dereceye kadar ısıtılmış ince bir bakır ağdan geçirerek corona virüs parçacıklarını öldürebilen bir yüz maskesi geliştirdi. Elektrikli maske batarya ile çalışıyor. Bulaş riskini sıfıra indirdiği aktarılan sıcak maskenin, özellikle corona virüse maruz kalma riskinin yüksek olduğu hastane ve toplu taşımalar için ideal olduğu açıklandı.

Maskenin tasarımı için patent başvurusunda bulunan bilim insanları, ticari kullanımın onaylanmasının ardından, elektrikli maskenin fiyatının piyasadaki diğer kullan-at ve bez maskelerden pahalı olabileceğini belirtti. Ancak, maske çok yüksek sıcaklığa ulaştığı için sterilize edilmesi ya da değiştirilmesi gerekmediğinden uzun vadede kullanılabilecek.

'Tamamen yeni bir konsept'

Maskelerin çoğunluğunun, parçacıkları boyuta veya elektrik yüküne göre filtreleyerek çalıştığına değinen yazar ve kimya mühendisi Samuel Faucher, sözlerine şöyle devam etti: "Sıcak maske tamamen yeni bir konsept. Virüsün dış katmandan geçmesine izin veriyor ancak kullanıcıya ulaşmadan önce onu öldürüyor. Aynı durum maskeyi takan enfekte biri nefes verdiğinde de geçerli. Hava iç katmadan geçiyor ancak maskeden dışarı çıktığında virüs etkisiz hale gelmiş oluyor.”