Açıklama geldi! Ayçiçek yağı rekora koşacak! Yılın son günlerinde raflarda ayçiçek yağı kalmayabilir!

Geçtiğimiz yıl yaşanan ayçiçek krizi sebebiyle ayçiçek yağlarına zam üstüne zam gelmişti. 2023 yılının yaklaşmasıyla birlikte ayçiçek yağının akıbetininde ne olacağı merak konusu oldu. Konya Pancar ve Tarım Ürünleri Üreticileri Derneği Başkanı’ndan gelen önemli bir açıklamaya göre, Ukrayna-Rusya savaşının başlamasıyla birlikte yaşanan Ukrayna limanlarındaki ihracat sorunu özellikle ayçiçek ve buğday sevkiyatı sekteye uğrattı. Peki 2023 itibariyle ayçiçek yağı ne kadar olacak?

Açıklama geldi! Ayçiçek yağı rekora koşacak! Yılın son günlerinde raflarda ayçiçek yağı kalmayabilir!

Geçen yıl tüm dünyayı etkisi altına alan gıda krizi sebebiyle ayçiçek yağı ve buğday tedariğinde yaşanan sıkıntılar, ülkemizde de kendini göstermişti. Yağ fiyatlarında rekor artışlar yaşanmış, marketlerde ayçiçek yağı için büyük kuyruklar oluşmuştu.

Ukrayna ve Rusya Savaşı'nda gelinen noktada kısmi bir anlaşma yaşanmasının ardından Ukrayna limanlarından sevkiyat başlayınca ayçiçek yağlarındaki kriz bir nebze olsun dindirilmiş ve marketlerde ayçiçek yağları yeniden yerlerini almış ve fiyatlar düşmeye başlamıştı.

Ayçiçek yağları yeniden uçabilir

Son yaşanan gelişmelerin ardından, şu anda ayçiçek yağ fiyatları market raflarıda ortalama olarak kilosu 30-35 TL olurken 5 kiloluk ayçiçek yağ fiyatları da markasına göre ortalama olarak 150 ile 190 lira arasında değiştiği belirtildi. Ancak ayçiçek yağı fiyatlarında bir kez daha sürprizler yaşanabilir. Fiyatların akıbeti hakkında önemli açıklamalar yapıldı.

2023 yılında kimse ayçiçeği ekmeyecek!

Ayçiçeği için bu yıl belirlenen alım fiyatı 12 TL civarında kalırken, çiftçiden büyük tepki gelmişti. Bunun yanı sıra yağlık ayçiçeği ithalatında verginin düşürülmesi de pek iyi olmayan tabloyu daha da içinden çıkılmaz bir hale getirdi. Konya Pancar ve Tarım Ürünleri Üreticileri Derneği Başkanı Ahmet Bestil, bir açıklama yaptı. Bestil yaptığı açıklamada, “2023 yılında bir kişi bile ayçiçeği ekmez. Gelecek yıl 5 kiloluk ayçiçek yağı 500 liradan aşağı olmaz”

Bestil açıklamalarının devamında Pancara düşük fiyat verilmesi nedeniyle şekerin kilosunun bu yıl 5 liradan 30 liraya yükseldiğini vurguladı ve şöyle devam etti: “Pancar ekicisini küstürmeyin’ dedik dinlemediler. Pancara fiyat verilmedi. Bu sene şekerin kilosu 5 liradan 30 liraya yükseldi. Çünkü 2021 yılında 5 milyon tona yakın eksik pancar üretildi. Zamanında pancara iyi bir fiyat verilseydi şeker şimdi 15 lira olacaktır”