Adalar'da 81 at itlaf edildi

İstanbul Adalar Kaymakamlığı, Büyükada'da bazı atlarda Ruam hastalığı tespit edildiğini açıkladı. Hastalık kapan 81 atın itlaf edildiğinin belirtildiği açıklamada tedavinin olmadığı vurgulandı. Peki Ruam hastalığı insana bulaşır mı? Ruam hastalığının belirtileri nelerdir? İşte yanıtı...

Adalar'da 81 at itlaf edildi

Adalar Kaymakamlığı'ndan yapılan açıklamada "Büyükada'daki bazı atlarda Ruam hastalığı tespit edilmiştir. Tahlil sonuçları kesinleşen ve tedavisi bulunmayan hastalığa yakalandığı tespit edilen 81 adet at, ilgili mevzuat hükümleri uyarınca itlaf edilmiştir" denildi.

Yaşanan gelişmelerin ardından Adalar'a hayvan giriş çıkışları yasaklanarak bölge kısmi olarak karantina altına alındı.

Ruam hastalığı nedir? Malleus hastalığı nedir? Ruam hastalığı belirtileri nelerdir? Ruam hastalığı insana geçer mi?

Ruam, özellikle tek tırnaklıların akut veya kronik seyirli hastalığıdır. Enfeksiyon deride, solunum sisteminde ve özellikle akciğerde nodül ve ülserlerin oluşumu ile karakterizedir.

Ruam (Malleus, Glanders) etkeni olan bakteri, Brucellaceae familyasından, actinobacillus genusundan olan, Burkholderia mallei’dir. Bu bakteri; hareketsiz, sporsuz, genellikle anilin boyaları ile kolay boyanan, gram-negatif ve aside dayanıksız bir mikroorganizmdir. Ruam dünyada yaygın, fakat gelişmiş ülkelerde unutulmuş bir hastalıktır.

Ruam hangi hayvanlardan bulaşır?

Ruam bir zoonoz’dur ve genellikle tek tırnaklı hayvanlarda (at, katır, eşeklerde bulunur) ve bunlardan kedi, köpek, keçi, deve gibi hayvanlara, insanlara da bulaşabilen bir hastalıktır.

Hastalık hayvanlar arasında direkt veya indirekt (dolaylı) yolla bulaşır. Direkt bulaşma hasta hayvanların solunum havası, enfekte suların içilmesi, kirli yataklık, tımar ve koşum takımlarının kullanılmasıyla olur. İnsanlar hastalığı hayvanlara temas sonucu alırlar. Hastalığın deriden bulaşabilmesi için derinin yaralı bereli olması gerekli ise de, mukozalara bulaşma böyle değildir. hastalık insandan insana da bulaşabilmektedir. Diğer hayvanlar hastalığı, enfekte atlarla direkt temas yoluyla veya etcil hayvanlar (köpekler ve diğer etcil hayvanlar gibi) enfekte hayvanların etlerini yedikleri için alırlar.

Ruam hastalığı kimlerde görülür?

Ruam insanlarda genellikle meslek hastalığı olarak görülür ve hayvanlarla meşgul olan çiftçilerde, veterinerlerde, seyislerde ve laboratuvar enfeksiyonu olarak laboratuvarlarda çalışanlarda rastlanır.

Ruam hastalığı belirtileri nelerdir?

Ruam üç klinik formda seyreden bir hastalıktır. Burun ruamı, deri ruamı ve akciğer ruamı. Belirtileri bu üç klinik forma göre değişir. Bu üç form tek tek görülebileceği gibi beraber de görülebilir. Akut dönemde ateş, kırıklık, iştahsızlık, sarılık, bulantı, baş ağrısı, kas ağrısı, öksürük, lefadenopati gibi belirtiler görülür. Yüzde ve uzuvlarda yılancık hastalığında’kine benzer şişme veya ağrılı nodüller oluşur. Nodüller çok çabuk yayılır. Burun tutulumunda burun mukozasında şişme, kalın irinli burun akıntısı vardır ve burunda erozyon gelişebilir. Akut hastalığın seyri sırasında metastatik apseler, pnömoni ve ölümcül kollaps gelişebilir. Hastalığın akut alevlenmelerle seyir gösteren kronik formları da tarif edilmiştir.

Ruam hastalığı tedavisi nedir?

Ruam hastalığının tedavisinde kloramfenikol ve penisilin gibi antibiyotik içeren ilaç tedavileri uygulanır, ancak bu tedaviler ile ateş kontrol altına alınabilse de, hastayı kurtarmak mümkün olmayabilir.

Not: Ruam bildirilmesi zorunlu bir hastalıktır. Atların kontrolü ile hastalığın yayılımı önlenebilir.