Süt fiyatları neden artıyor? Çiftçiler Birliği Başkanı açıkladı

Adana Çiftçiler Birliği Başkanı Mutlu Doğru son dönem zamlanan süt fiyatlarına ilişkin tv100 canlı yayınında dikkat çeken açıklamalarda bulundu. Doğru, et ve süt fiyatlarına ilişkin öngörülerini paylaştı. İşte detaylar...

Adana Çiftçiler Birliği Başkanı Mutlu Doğru son dönem zamlanan süt fiyatlarına ilişkin açıklamasında ham madde fiyatlarındaki artışın yem maliyetlerini artırdığını kaydetti. "1 kilo süt satan üretici bin 300 gram yem alarak hayvancılığını sürdürmeli" diyen Doğru, "Nisan ayından itibaren çiğ sütte 5,70 artı 1 lira da devlet primi ile çiftçinin cebine giren 6,70 lirayken, 1 ile 15 Mayıs tarihleri arasında bu rakam 5,90 olacak. Fiyatların tüketiciyi koruması gerekirken bir zikzak çizildi. Nedenini biz de anlamadık. Bakanlığın çiftçiyi rahatlatmasını bekliyoruz. Bizim beklentimiz 8 liraydı" ifadelerini kullandı.

Yem fiyatlarındaki artışın gerilemesiyle üreticinin bunun altında kalmaması gerektiğini söyleyen Doğru tv100 canlı yayınında yaptığı değerlendirmede, "Hem ette hem sütte artışlar yaşamaya devam edeceğiz" diye konuştu.

Et fiyatlarına dikkat çeken Doğru, "Hayvan sayımız azalıyor. 16 milyon civarında bir büyükbaş var. Bunun sayılması lazım. Bizim tahminlerimiz çok daha altında. Çok fazla inek kesime gitti. 2022 yılı Ocak-Şubat-Mart-Nisan aylarına ait primlerimizin hiçbiri henüz ödenmedi. Çiftçimizin tam kaba yem alacağı hasat zamanı. Bakanlığımızın primleri toplu halde Mayıs sonuna kadar ödemesini talep ediyoruz" açıklamasında bulundu.