Adana Valiliği: Prof. Dr. Haluk Savaş ve eşine pasaport verilecek

Adana Valiliği, yurt dışında kanser tedavisi olmak isteyen KHK ile görevinden ihraç edilen Prof. Dr. Haluk Savaş ile eşi Doç. Dr. Esen Savaş'a, pasaport düzenleneceğini açıkladı.  Prof. Dr. Haluk Savaş twitter hesabında pasaportunu “tam bir hürriyet içinde” rahatça kullanmak istediğini paylaştı.

Adana Valiliği: Prof. Dr. Haluk Savaş ve eşine pasaport verilecek

Adana Valiliği'nden yapılan açıklamada, "Yapılan değerlendirme sonucunda adı geçen şahıslara 5682 sayılı Pasaport Kanunu'nun 22. maddesi gereğince zaruri haller kapsamında pasaport düzenlenecektir" denildi.

Valilik, bazı basın yayın organlarında ve sosyal medya platformlarında "yurt dışında kanser tedavisi olmak isteyen KHK'lı Prof. Dr. Haluk Asuman Savaş'ın pasaport başvurusu mahkeme kararına rağmen reddedildi" şeklindeki haberlere ilişkin yazılı açıklama yaptı.

Açıklamada, "Yapılan değerlendirme sonucunda adı geçen şahıslara (Prof. Dr. Haluk Asuman Savaş ile eşi Doç. Dr. Esen Savaş) 5682 Sayılı Pasaport Kanunun 22. maddesi gereğince zaruri haller kapsamında pasaport düzenlenecektir." ifadesine yer verildi.

Adana Valiliği tarafından dün yapılan açıklamada da "Söz konusu şahsın hukuki durumu, rahatsızlığı, alınan belgeler ve talebi, son 20 yılda zaruri hallerde istisnai bir durum olarak sadece birkaç kişi için kullanılan yetki kapsamında değerlendirilmek üzere İçişleri Bakanlığına dün gönderilmiş olup, Bakanlığımızın yapacağı değerlendirmeye göre işlem tesis edilecektir." değerlendirmesinde bulunuldu.

- Pasaport Kanunun 22. maddesi şöyle:

Madde 22 – (Değişik: 28/5/1988 - 3463/3 md.)
Yurt dışına çıkmaları; mahkemelerce yasaklananlara, memleketten ayrılmalarında genel güvenlik bakımından mahzur bulunduğu İçişleri Bakanlığınca tespit edilenlere ve terör örgütlerine aidiyeti, iltisakı veya irtibatı belirlenen yurtdışındaki her türlü eğitim, öğretim ve sağlık kuruluşları ile vakıf, dernek veya şirketlerin kurucu ve yöneticisi olduğu veya bu yerlerde çalıştığı İçişleri Bakanlığınca tespit edilenlere (…) (1) pasaport veya seyahat vesikası verilmez. Ancak, yabancı memleketlere gitmeleri mahkemelerce yasaklananlar dışında kalanlara, zaruri hallerde Cumhurbaşkanının onayı ile pasaport veya pasaport yerine geçen seyahat vesikası verilebilir. (1)(2)(3)
Bu durumda olanların açık kimlikleri (adı, soyadı, doğum yeri ve tarihi, ana ve baba adı ile nüfusa kayıtlı olduğu yer) ve tahdit sebebi, ilgili daireler tarafından mahallin polis makamlarına bildirilir.
İlgili polis makamları da bu bilgileri alır almaz bağlı bulunduğu il emniyet müdürlüğü kanalıyla en seri haberleşme aracıyla yazılı olarak hudut kapısı bulunan emniyet müdürlüklerine, şahsın nüfusa kayıtlı olduğu il emniyet müdürlüğüne ve Emniyet Genel Müdürlüğüne bildirir.
–––––––––––––––
(1) 4/6/2008 tarihli ve 5766 sayılı Kanunun 16 ncı maddesiyle; bu fıkrada yer alan ", vergiden borçlu olduğu pasaport vermeye yetkili
makamlara bildirilenlere" ibaresi madde metninden çıkarılmıştır.
(2) 15/8/2016 tarihli ve 674 sayılı KHK’nin 23 üncü maddesiyle, bu maddenin birinci fıkrasına “İçişleri Bakanlığınca tespit edilenlere”
ibaresinden sonra gelmek üzere “ve terör örgütlerine aidiyeti, iltisakı veya irtibatı belirlenen yurtdışındaki her türlü eğitim, öğretim ve
sağlık kuruluşları ile vakıf, dernek veya şirketlerin kurucu ve yöneticisi olduğu veya bu yerlerde çalıştığı İçişleri Bakanlığınca tespit
edilenlere” ibaresi eklenmiş olup, daha sonra bu hüküm 10/11/2016 tarihli ve 6758 sayılı Kanunun 23 üncü maddesiyle aynen kab ul
edilerek kanunlaşmıştır.
(3) 2/7/2018 tarihli ve 700 sayılı KHK’nin 23 üncü maddesiyle, bu fıkrada yer alan “İçişleri Bakanının teklifi ve Başbakanın” ibaresi “Cumhurbaşkanının” şeklinde değiştirilmiştir.
- - - - - - - - - - - - - - - - - - - 
Bunların yurt dışına çıkışları engellenir ve kendilerine pasaport veya vesika verilmez, verilmişse geri alınır.
Birinci fıkrada yazılı makamlar tarafından pasaport verilmesi veya yurt dışına çıkması yasaklananlarla, yurt dışında kalmalarında genel güvenlik bakımından mahzur bulunduğu tespit edilenlerin süreleri dolan pasaportları yenilenmez, kendilerine Türkiye'ye dönmeleri için seyahat vesikası verilir.
Pasaport veya pasaport yerine geçen vesikaları kaybedenlerden, bunu haklı bir sebebe dayandıramayanlarla bulundukları ülkelerden sınır dışı edilmiş olanlara, bu ülkelerden çıkarılış sebepleri gözönünde tutularak pasaport veya vesika verilmeyebilir.

- Prof. Dr. Haluk Savaş: “tam bir hürriyet içinde” kullanmak istiyorum

Twitter hesabından "Önemli" başlığı ile konuya ilişkin açıklama yapan Prof. Dr. Haluk Savaş, "Henüz bir ilerleme sağlanmış değil. İdarecilerin olumlu bir tavır geliştirip benim ve eşimin pasaportunu “tam bir hürriyet içinde” rahatça kullanacağımız; tedavi alabileceğim ülkelere kimseye hesap vermeden, özel bir izin almadan gidip gelebileceğim bir çözüm bekliyorum." mesajını paylaştı.

- Kılıçdaroğlu gündeme getirmişti

CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, salı günü partisinin TBMM Grup Toplantısı'nda yaptığı konuşmada Prof. Dr. Haluk Savaş'ın durumunu gündeme getirmişti.

Kılıçdaroğlu, KHK ile ihraç edilen Prof. Dr. Haluk Savaş'ın, kanser tedavisi için yurt dışına çıkmak istediğini ancak Emniyet tarafından pasaport verilmediğini belirterek, "Sivil ölüme terk etmek bir insanı işte böyledir." ifadesini kullanmıştı.

Bilim insanının ölüme terk edildiğini öne süren Kılıçdaroğlu, "Neden bir bilim insanını ölüme terk ediyorsunuz? Mahkemeye başvurmuş pasaportunu alıp tedavi olacak bu insan. 'Hayır, Türkiye'de kalacaksın ve öleceksin.' diyorlar. Dolayısıyla adalet kavramının unutulduğunu hep beraber görüyoruz." diye konuşmuştu.