Adıyaman, Batman, Diyarbakır, Gaziantep, Kilis, Mardin, Siirt, Şanlıurfa ve Şırnak’ta gece aniden ortaya çıkıyor! Sadece et yiyor

Türkiye'de yaşayan vatandaşlar ülkemizdeki ilginç hayvanların hangileri olduğunu merak ediyor. Bu hayvanlar arasından en ilginci Güneydoğu Anadolu illerimiz Adıyaman, Batman, Diyarbakır, Gaziantep, Kilis, Mardin, Siirt, Şanlıurfa ve Şırnak’ta yaşıyor. Genellikle geceleri ortaya çıkan böğ böcekleri, etçil olmalarıyla biliniyorlar.

Adıyaman, Batman, Diyarbakır, Gaziantep, Kilis, Mardin, Siirt, Şanlıurfa ve Şırnak’ta gece aniden ortaya çıkıyor! Sadece et yiyor

Türkiye'de ve dünyada birbirinden ilginç hayvanlar var. İnsanlar da doğada beraber yaşadıkları bu hayvanların özelliklerini merak ediyorlar. Ülkemizdeki ilginç hayvanlardan biri de böğ böcekleri. Güneydoğu Anadolu bölgesinde çok sık bilinen bu böcekler, batı illerimizde daha az biliniyordu ancak geçtiğimiz yaz Bodrum'da çok sık görülmesiyle birlikte artık tatil bölgelerinin de kabusu oldu. 

Bu böcek türü Güneydoğu Anadolu illerimiz Adıyaman, Batman, Diyarbakır, Gaziantep, Kilis, Mardin, Siirt, Şanlıurfa ve Şırnak’ta daha çok görülüyor. Etçil olmalarıyla biliniyorlar.  

Adıyaman, Batman, Diyarbakır, Gaziantep, Kilis, Mardin, Siirt, Şanlıurfa ve Şırnak’ta gece aniden ortaya çıkıyor! Sadece et yiyor - Resim : 1

BÖĞ BÖCEKLERİNİN ÖZELLİKLERİ NELER?

Böğler ya da Böğüler (Solifugae), örümceğimsiler sınıfından eklembacaklı takımıdır ve dünya çapında 153 cinste toplanan yaklaşık 1000'den fazla türü vardır.

Görünüşleri örümcekleri andırır. Vücutları iki bölümden (tagmata) oluşur: karın (opisthosoma) ile baş ve göğsün kaynaşmışı olan prosoma. Prosoma ön ucunda ağız bölgesinde bir çift genelde iri keliser bulunur. Çok hızlı hareket ederler. Çoğu gececildir ve çöllerde yaşar. Avları yerdeki eklembacaklılar, muhtelif küçük memeliler ve ufak hayvanlardır. Türlerinin çoğu (%25) Afrika'da Namibya'da bulunur. Fosil kayıtları oldukça azdır (yarım düzine).

Örümceğimsiler sınıfının en hızlısıdır (53 cm/sn[kaynak belirtilmeli]). Hızlı koşma konusunda Eklembacaklılar filumu içinde yer alan Amerika hamamböceği (Periplaneta americana) türünden sonra ikinci sırada Galeodes cinsinden böyüler yer alır.