Adli Tıp Kurumu Adana Grup Başkanı, Türkiye'de milyonlarca insanı kahreden acı bir tavsiye! Okuyanın boğazı düğümleniyor

Deprem felaketi sonrası hayatını kaybeden ve kimlikleri belirlenmeyen yakınlarını arayanlara Adli Tıp Kurumu Adana Grup Başkanı Prof. Dr. Necmi Çekin’den bir tavsiye geldi. Çekin yakınlarını arayanların Adli Tıp Kurumları'na DNA örneği vermesi gerektiğini ifade etti.

Adli Tıp Kurumu Adana Grup Başkanı, Türkiye'de milyonlarca insanı kahreden acı bir tavsiye! Okuyanın boğazı düğümleniyor

Türkiye’yi yasa boğan deprem felaketi Kahramanmaraş merkezli meydana gelerek 10 ili de etkiledi. Söz konusu felaketin ardından binlerce kişi hayatını kaybederken enkazdan çıkartılan ve kimlikleri saptanamayan cenazeler de Adana Adli Tıp Kurumu'na getiriliyor.
 
 Kimliği belli olmayan cenazelerden örnekler alınarak kayda geçilirken, şu ana kadar Adana Adli Tıp Kurumu'nda kimliği belli olmayan cenaze sayısı da 70'e ulaştı. Kurum ekipleri hemen cenazelerden kan ve doku örnekleri almaya başlarken, 50 cenazenin işlemleri ise tamamlandı.
 
“AZIMSANAMAYACAK KADAR OLGUMUZ OLDU”

Adli Tıp Kurumu Adana Grup Başkanı Prof. Dr. Necmi Çekin, yakınlarını arayanların kuruma gelerek DNA örneği vermesi gerektiğini söyledi. Sadece Adana'da değil tüm Adli Tıp Kurumları'na örnek verilebileceğini belirten Çekin, çalışmalar hakkında şöyle dedi:"Çevre illerden getirilen ve kendi ilimizde de azımsanmayacak kadar olgumuz oldu. Bunların Cumhuriyet savcılarımızla birlikte, sağlık müdürlüğünün desteğiyle muayeneleri yapıldı. Ölüm sebepleri ve kimliklendirme, bu olgularda kimliklendirme daha çok önem kazanıyor.

Cenazelerini bulamayan yakınları gelip bize, Adli Tıp Birimi'nin olacağı her yere başvurabilir. Ben oğlumu arıyorum, ben kızımı arıyorum, cenazemi bulamadım diyebilir. Biz nasıl kimliği meçhul olgularımızı çalışıp sisteme yüklüyorsak bütün çevremizdeki olguların da kan örnekleri sisteme yüklenecek. O yüzden cenazesini bulamayan, arayan kişiler bize başvursun. Bize başvuran olgularla ilgili olarak 50'ye yakın olgu sonuçlandırdık. Bizim Adana bölgesindeki muayeneleri yapan 800 tane civarında olgu var. Kimliği belli olmayan 70 kadar olgu var şu an elimizde. O yüzden bizim olgumuz sınırlı ama diğer yerlerde çok olgu olduğu için bir an önce sisteme yüklenmeleri gerekiyor. Başkanlığımız bu yönde çok hızlı hareket ediyor."