Adli Tıp'tan Metin Lokumcu kararı: Biber gazının ölümünde etkisi var

31 Mayıs 2011'de Artvin Hopa'daki gösteriler sırasında kalp krizi geçirerek hayatını kaybeden Metin Lokumcu'nun polis tarafından sıkılan biber gazının etkisiyle kalp krizi geçirdiğine dair Adli Tıp tarafından bir rapor hazırlandı.

Adli Tıp'tan Metin Lokumcu kararı: Biber gazının ölümünde etkisi var

Artvin'in Hopa ilçesinde 31 Mayıs 2011'de yapılan gösteriler sırasında kalp krizi sonucu ölen Metin Lokumcu'nun polisler tarafından sıkılan biber gazının etkisiyle kalp krizi geçirdiğine dair rapor hazırlandı.

Bianet’te yer alan göre, Metin Lokumcu’nun ölümüne dair Adli Tıp Genel Kurulu'nun raporuyla, biber gazına maruz kalınmasının, kronik kalp hastalığını tetikleyen bir faktör olduğu tespit edildi. Avukat Meriç Eyüboğlu, bunun benzer davalarda da emsal olabileceğini ifade etti.

Karar oy birliğiyle verildi

Adli Tıp raporunun sonuç bölümünde yer alan ifadeler şöyle: “Kronik kalp damar hastalığı bulunan kişinin ölümünün kendisinde mevcut kalp damar hastalığının olayın efor ve stresi ile aktif hale geçmesi sonucu meydana gelmiş olduğu, yakın mesafeden yoğun olarak ortho chlorobenzalmalononitrilo CS gazına maruziyeti olduğunun kabulü halinde, bu maruziyetin de kendisinde mevcut kalp- damar hastalığının aktif hale geçmesinde efor ve stres faktörüne, ilave faktör olarak kabul edilmesi gerektiği kararı oy birliği ile mütalaa olunur.”

İlk duruşma 24 Aralık'da

Artvin’de Öğretmen Metin Lokumcu'nun polisin biber gazlı müdahalesi sonrası yaşamını yitirmesine ilişkin soruşturma dokuz yıl sonra tamamlandı. Dönemin il emniyet müdürü Muhsin Armağan dışındaki İl Emniyet Müdür Yardımcısı T.V., Hopa İlçe Emniyet Müdürü F.Ü. ve Erzurum Çevik Kuvvet Şube Müdürlüğünde görevli Müdür Yardımcısı E.D.'nin de aralarında bulunduğu dokuz polisin yargılanacağı davanın ilk duruşması 24 Aralık’ta Hopa Asliye Ceza Mahkemesi'nde görülecek. Hopa Cumhuriyet Başsavcılığı’nın hazırladığı iddianamede de Lokumcu’nun biber gazı etkisiyle hayatını kaybettiği ifade ediliyor.

Ne yaşanmıştı?

Dönemin Başbakanı Recep Tayyip Erdoğan'ın 31 Mayıs 2011’de Hopa'da düzenlediği mitingi öncesi gösteri yapanlara polis biber gazı ve şiddet uygulayarak dağıtmaya çalışmış, öğretmen Metin Lokumcu kalp krizi geçirerek ölmüştü. Olaylarla ilgili başlatılan soruşturma kapsamında gözaltına alınan 70 kişiden 16'sı tutuklanmış, daha sonra bu kişiler serbest bırakılmıştı. Erdoğan, “Tabii bu arada bir tanesi de kalp krizi geçirerek, kimliğini bilmiyorum, üzerinde durmaya da gereğini duymuyorum kalp krizi sonucu ölmüş" demişti.