AFAD’dan sel ve hortum uyarısı! Sel öncesi nasıl tedbirler alınmalı?

Meteoroloji Genel Müdürlüğü Muğla ve Antalya’da kuvvetli yağış ve kuvvetli rüzgar beklendiğini duyurdu. AFAD resmi twitter hesabından Muğla ve Antalya çevresi için sel ve hortum uyarısında bulundu. Vatandaşların dikkatli ve tedbirli olunması istendi. Sel öncesi, sel anı ve sonrası tedbirleri...

AFAD’dan sel ve hortum uyarısı! Sel öncesi nasıl tedbirler alınmalı?

Meteoroloji Genel Müdürlüğü sabah saatlerinden itibaren Muğla’nın kıyı kesimleri ile Antalya’nın batı kıyılarında kuvvetli yağış beklediğini duyurdu. AFAD’ın sosyal medya hesabından yayınladığı mesajda vatandaşlar sel, su baskını, yıldırım, yağış anında kuvvetli rüzgar ve hortum oluşma riski gibi olumsuzluklara karşı uyarıldı. Vatandaşların dikkatli ve tedbirli olunması istendi.

Kuvvetli rüzgara dikkat!

Rüzgarın genellikle kuzeyli yönlerden hafif, ara sıra orta kuvvette, Marmara ile Kuzey Ege kıyılarında kuzey ve kuzeydoğu yönlerden kuvvetli (40-70 km/sa) olarak esmesi beklenmektedir.

Kuvvetli yağış uyarısı

Yağışların; sabah ilk saatlerden itibaren Muğla'nın güney (Marmaris, Ula, Köyceğiz, Ortaca, Dalaman, Fethiye, Seydikemer), Antalya'nın batı (Kaş, Demre, Finike, Elmalı, Kumluca, Kemer) ilçelerinde beklenen sağanak ve gök gürültülü sağanak yağışların yerel olarak kuvvetli (21-50 kg/metrekare) olması beklendiğinden meydana gelebilecek ani sel, su baskını, yıldırım, yağış anında kuvvetli rüzgar ve hortum oluşma riski gibi olumsuzluklara karşı dikkatli ve tedbirli olunmalıdır.

Marmara’da sağanak var

Marmara Bölgesi’nde Bursa, İstanbul, Kırklareli, Kocaeli’de aralıklı yağmur ve sağanak yağılar bekleniyor.

AFAD’dan sel ve hortum uyarısı!

AFAD sosyal medya hesabından uyarı metni yayınladı. Vatandaşların sel, su baskını, yıldırım, yağış anında kuvvetli rüzgar ve hortum oluşma riski gibi olumsuzluklara karşı dikkatli ve tedbirli olunması istendi. 

AFAD’dan sel ve hortum uyarısı! Sel öncesi nasıl tedbirler alınmalı? - Resim : 1

Sel tehlikesi öncesinde neler yapılmalı?

Sel öncesinde bulunduğunuz yerin sele maruz kalma riskini öğrenin. Sel yataklarına yerleşmemeye özen gösterin. Sel konusundaki uyarıları radyo ve TV’den mutlaka takip edin. Gerektiğinde Meteoroloji Genel Müdürlüğü’nden telefonla bilgi alın. Kısa süreli yoğun yağışların ani sele, uzun süreli yağışların ise nehirlerin taşmasına neden olacağını unutmayın. Sel sigortası yaptırın. Aile Afet Planınızı hazırlarken sel riskini göz önünde bulundurun. Gerektiğinde kullanmak üzere kum, kum torbaları, naylon, çivi, kontrplak, tahta vb. inşaat malzemelerini ve bir alet sandığını hazır bulundurun.

Sel uyarısı yapıldığında nelere dikkat edilmeli?

Sel uyarısı yapıldığında ani su baskınının oluşabileceğini unutmayın. Böyle bir olasılık baş gösterirse yüksek bir yere çıkmak üzere harekete geçin. Bunun için bir talimat beklemeyin. Dere yatağı, nehir, hendek, vadi ve kanyon gibi yerlerden uzak durun. Her an tahliye olabilecek şekilde hazırlıklı olun; afet ve acil durum çantanızı yanınıza alın. Şebeke suyunun kirlenme ihtimaline karşı evde temiz su bulundurun. Elektrikli ev aletlerini fişten çekin; sigortaları ve vanaları kapatın. Uyarıların yapıldığı tarihlerde, yanınıza değerli eşya ve evraklarınızı da alarak, mümkünse yüksek kesimlerde yaşayan yakınlarınıza kısa süreliğine misafir olun. Komşularınızı ve yakınlarınızı uyarın. Aracınız varsa güvenli yere alın. Evcil hayvanlarınızın da güvende olduğundan emin olun.

Sel sırasında yapılması gerekenler!

Sırasında öncelikle sakin olun. Sel bölgesini hemen terk ederek yüksek ve güvenli bölgelere gidin. Elektrik kaynaklarından uzak durun. Sel sırasında araç içindeyseniz su ile kaplı yoldan gitmeye çalışmayın. Sel sularının bulunduğu bölgelerde araç kullanmayın. Aracınızda herhangi bir arıza oluştuysa hemen terk ederek yüksek bir yere çıkın. Özellikle geceleri, selin tehlikelerini görmek güçleşeceğinden daha dikkatli olun. Bu nedenlerle sel sularına girmeyin, çocuklarınızın sel ve yağmur suları ile oynamalarına müsaade etmeyin. Sel sularının temas ettiği yiyecekleri yemeyin. Evinizin çevresindeki emniyet ve istinat duvarlarının yıkılabileceğini düşünerek bu bölümlerden uzak durun. Kopmuş elektrik telleriyle temas halinde olabilecek su birikintilerinden uzak durun. Binada gaz sızıntısı olabileceğinden, herhangi bir türde elektrikli alet ve ışık kullanmayın. Işığa ihtiyacınız olduğunda pilli fener kullanın.

AFAD’dan sel ve hortum uyarısı! Sel öncesi nasıl tedbirler alınmalı? - Resim : 2

Tahliyeye hazırlanırken dikkat edilmesi gerekenler

Evinizi emniyete alın. Zamanınız varsa dış mekan mobilyanızı toplayın. Özel eşyanızı üst katlara çıkarın, Ana şalter veya vanalardan tüm tesisatlarınızı kapatın. Elektrikteki fişleri çekin. Islaksanız veya sudaysanız elektrikli ekipmana asla dokunmayın. Yanınıza afet ve acil durum çantanızı alın. Çantanızda mutlaka bir miktar kuru gıda ve içecek; ilk yardım malzemeleri, ailenizin ihtiyaç duyabileceği veya kullandığı ilaçları bulundurun.

Sel sonrasında nelere dikkat edilmeli?

Sel sonrasında geri dönün uyarısını almadan kesinlikle evlerinize dönmeyin. Özel ilgiye ihtiyacı olan komşularınıza yardımcı olmayı unutmayın. Binalarınızın duvarları, katlardaki zeminlerde veya diğer yerlerde herhangi bir hasarı olup olmadığını kontrol edin. Binalarınızı kontrol ederken su geçirmez ayakkabı ve pille çalışan el fenerleri kullanın. Tavanı sıva ve benzeri şeylerin dökülmesi riskine karşı kontrol edin. Sigorta işlemleri için zarar gören yerlerin resmini çekin. Evinizde gaz sızıntısı; suyun altında kalmış elektrik aksamı, fırın, ocak ve elektrikle çalışan eşyaların olabileceğini düşünerek tedbirli olun. Sel sırasında evinizde kalmış yiyecekler varsa bunları kesinlikle kullanmayın (konserveler dahil). Evinizdeki suları binanın daha fazla zarar görmemesi için yavaş yavaş boşaltın. Sele maruz kalmış binadaki kopmuş hiçbir kabloya ve elektrikli aletlere dokunmayın. Elektriğe kapılma riski nedeniyle eşyalarınızı kurtarmak adına da olsa suyla kaplı alanlara girmeyin. Sel sonrası salgın hastalıklar yaygın olarak görülür. Koşullara uygun kişisel hijyen önlemlerinizi (örneğin plastik çizme, plastik ve/veya lateks eldiven, vb.) almadan sel suyu ile temas etmiş hiçbir malzemeye dokunmayın. Sel suyuna temas etmiş giysi ve eşyalarınızı çok iyi şekilde yıkayıp temizleyin; kişisel hijyeninize dikkat edin. Sel sırasında yaralandıysanız sağlık birimlerine başvurun. Sele maruz kalmış bölgelerde kaynağını bilmediğiniz suları kullanmayın. Mümkünse şişe suyu kullanın. Lağım çukuru ve kuyular, su tankları ve atık su sistemlerinin sel sonrası insan sağlığına zarar vermemeleri için mutlaka yetkililere kontrol ettirin.

Sellere karşı alınması gereken genel önlemler nelerdir?

  • Her tip meteorolojik afet için, günümüzde yağış alanları ve yağış yoğunluklarının belirlenmesinde oldukça etkili bir biçimde kullanılan radar sistemleri ve uydu verileri ile çalışan erken uyarı birimleri teşkil edilmelidir.
  • Bu uyarı birimi ile koordineli olarak çalışacak il ve ilçelerde kurtarma birimleri oluşturulmalıdır.
  • Bölgesel radyolar herhangi bir tehlike anında halkı bilgilendirerek uygulayacakları yöntemler konusunda uyarıda bulunmalıdırlar.
  • Yerel yönetimler dere yataklarına yerleşim yapılmaması konusunda titizlik göstermeli, buralarda yerleşimin önlemelidir.
  • Yerleşim yerleri içinden geçen dere yatakları ve drenaj kanallarında, ayrıca dere ve nehirlerin denizle birleştiği noktalardaki kanallarda zamanla oluşabilecek tıkanmalara düzenli olarak temizlenmeli, sürekli açık olmaları sağlanmalıdır.
  • Yerleşim yerleri içinden geçen dere yataklarına ıslah edilmelidir.
  • Çevredeki yeşil alanlar korunarak ve artırılarak erezyon ve sel önlenmelidir.
  • Sel tehlikesi bulunan eğimli yamaçlarda teraslama ve ağaçlandırma yapılmalıdır.
  • Çukur alanlarda, binaların bodrum katlarına su basma tehlikesi yüksek olduğundan, bu türlü yerlerde bodrum yapılmamalı, su basman kotu yüksek tutulmalıdır.
  • Şehir içlerinde yeterince yağmur suyu kanalı olmalı ve bunların sürekli bakımları yapılmalıdır.
  • Bulunduğumuz yerleşim yerlerinde sel uyarı işaretleri ve uyarı sistemleri öğrenilmelidir.
  • Konutlar diğer afetlerde olduğu gibi sele karşı da sigortalatılmalıdır.