Afet bölgesine gelen Polonyalı kurtarma görevlisi şaşkınlıkla anlattı! Duygusal olarak çok zordu

Geçtiğimiz hafta meydana gelen Kahramanmaraş merkezli iki büyük depremin ardından Kahramanmaraş ve çevresindeki 9 ilde binlerce bina yıkıldı. Arama kurtarma çalışmalarına destek için pek çok ülkeden profesyonel ekipler deprem bölgesine akın etti. Polonya Kentsel Arama ve Kurtarma Ekibi İrtibat Subayı Binbaşı Jakup Filip, afet bölgesinde yaşadıklarını anlattı.

Afet bölgesine gelen Polonyalı kurtarma görevlisi şaşkınlıkla anlattı! Duygusal olarak çok zordu

6 Şubat 2023 tarihinde meydana gelen Kahramanmaraş depreminin ardından 10 ilde ciddi yıkımlar yaşandı. Ülkenin dört yanından gelen yardımlar ve kurtarma ekiplerinin yanı sıra dünyanın da farklı ülkelerinden ekipler afet bölgesine geldi. Depremin 12. günü çalışmaların yavaş yavaş sonuna gelinirken yabancı ekiplerde ülkelerine dönmeye başladı. Afet bölgesinde canla başla çalışan kurtarma ekipleri, ülkelerine dönerken bölgede yaşadıklarını anlattı. Polonya Kentsel Arama ve Kurtarma Ekibinin (USAR) İrtibat Subayı Binbaşı Jakup Filip, afet bölgesindeki insanların tanımadıkları insanları kurtarmak için nasıl bir araya geldiğini ve özveriyle çalıştıklarını söyledi. 

Afet bölgesine gelen Polonyalı kurtarma görevlisi şaşkınlıkla anlattı! Duygusal olarak çok zordu - Resim : 1

12 KİŞİYİ HAYATA DÖNDÜRDÜLER

Yüzyılın felaketi olarak anılan Kahramanmaraş depremi için Türkiye'ye pek çok ülkeden arama kurtarma ekipleri geldi. Ekiplerini gönderen ülkelerden biri de 76 kişilik arama kurtarma ekibi ve 8 köpek ile Polonya oldu. Polonya ekibi, afet bölgesinde farklı illerden toplam 12 kişiyi enkazdan kurtararak hayata geri döndürdü. 

İnsanların burada yıkılan binalarda her şeylerini kaybettiklerini söyleyen Filip, "Burada gerçekten çok çok fazla zor duruma şahitlik ettik. Burada büyük bir trajedi var. Ancak arama kurtarma çalışmaları esnasında gözlemlediğim şey, insanlar başkalarını kurtarmak için, onlara yardım etmek için, soğuktan korumak için birbirine kenetleniyor."  ifadelerini kullandı. 

Afet bölgesine gelen Polonyalı kurtarma görevlisi şaşkınlıkla anlattı! Duygusal olarak çok zordu - Resim : 2

“DAHA GÜÇLÜ YARINLAR İÇİN BİRLİKTE ÇALIŞMAYI SÜRDÜRÜRÜZ”

Gelecekte de Türkiye için çalışmayı sürdürmeyi ve depremzedelerin bir an önce iyileşmesini istediğini söyleyen Filip, "Umarım Türk halkıyla yeni yerler inşa etmek ve daha güçlü yarınlar için birlikte çalışmayı sürdürürüz. Bu, benim bir depremden sonra ilk görevimdi. Bu gerçekten çok zordu. Büyük bir felaket bekliyordum ama bu afet gerçekten çok çok büyüktü ve duygusal olarak çok zordu." şeklinde konuştu.