Afyonkarahisar'da 40 bin dekar alana ekilen patates hasadının sonuna gelindi

Afyonkarahisar'ın Sandıklı ilçesinde temmuz ayında başlayan patates hasadında yavaş yavaş sona geliniyor. Üretici tarafından 40 bin dekar alana ekimi yapılan patatesin kilosu 9-15 TL arasında değişkenlik gösteriyor.

Afyonkarahisar'da 40 bin dekar alana ekilen patates hasadının sonuna gelindi

 Afyonkarahisar'a bağlı Sandıklı ilçesinde gerçekleşen patates hasadı için sona yaklaşıldı. 2023 patates hasadı için Sandıklı ilçesinde bu yıl 800'ün üzerinde patates üreticisi 40 bin dekar alana ekim yapıldı.

Tarladan özel makineyle sökülen patatesler, işçiler tarafından özenle çuvallara dolduruluyor. Satışa hazır hale gelen patatesler kamyonlara yüklenerek İstanbul, Ankara, Antalya, İzmir, Adapazarı, Kocaeli gibi Türkiye'nin birçok iline gönderiliyor. İlçede 800'ün üzerinde patates üreticisi 40 bin dekar alanda ekim yaptı. Dekarında 2 ile 5 ton civarında üretilen patatesin kilogramı 9 ile 15 lira arasında alıcı buluyor.

AGRİA CİNSİ PATATESİN FİYATI DAHA YÜKSEK

Patates üreticisi Necati Aydoğan, bu sene yağışlardan dolayı rekoltenin düşük olduğunu ifade ederek, “Şuan ki söktüğümüz patates riviera cinsi tohumluk patates. İkinci ekip yapmıştık. Daha önce burada arpa vardı. Arpayı haziran ayında hasat ettik yerine ikinci ürün patates ektik. Artık yılda iki ürün almaya uğraşıyoruz. Kilogramını 10 ila 11 liraya yemeklik, tohumluk patateslerimizde kilogramı 17 ila 20 lira arasında değişiyor. Tohumumuzda yetiştirmeye başladık. Bundan sonra kendi tohumumuzu kendimiz yetiştireceğiz. Diğer bölgelere bağımlı kalmayacağız. Be sene yağışlardan dolayı rekoltelerde düşüklük var. Ama zirai mücadelelerini yapan arakadalar baya başarılı. Rekoltemiz iki buçuk ile beş ton arası değişiyor. Birde agria cinsi patatesimiz var. Bunun fiyatı biraz daha yüksek kilogramı 16 ila 17 liraya geliyor. Toprak ve mevsiminden dolayı Afyon bölgesinde Sandıklı olarak vazgeçilmez bir patatesimiz var. Agria patatesi lezzet, kışa dayanıklılığı bakımından da başarılı bir patates. Bu patatesinde önemli bir yeri var” dedi

 

Afyonkarahisar'da 40 bin dekar alana ekilen patates hasadının sonuna gelindi - Resim : 1