Ağar: Putin, şu an ayrılıkçı alanlar üzerinden bir askeri hareketlik sürdürüyor

Rusya Lideri Vladimir Putin, Donbas'a askeri harekat emrini verdi. Ukrayna, saldırılarda en az 8 kişinin öldüğünü ve 9 kişinin yaralandığını açıkladı. Bahçeşehir Üniversitesi Öğretim Üyesi Abdullah Ağar, tv100 canlı yayınında bölgedeki son gelişmeleri değerlendirdi.

Rusya'nın Ukrayna'ya askeri müdahalesi başladı. Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin, Ukrayna'nın doğusundaki Donbas'a özel askeri operasyon başlattıklarını duyurdu. Bahçeşehir Üniversitesi Öğretim Üyesi Abdullah Ağar, tv100 canlı yayınında dünyanın gözünü çevirdiği bölgedeki son durumu anlattı.

İşte Abdullah Ağar'ın değerlendirmelerinden önemli satır başları:

Ukrayna genelinde Rusya'nın askeri hedeflerini vurduğunu biliyoruz. Özellikle taktik balistik füze sistemleriyle ve savaş uçaklarıyla askeri hareketlilik şu an bütün alanda kendini görtermiş değil. Rusya, uluslararası yapmış olduğu işin kendi öngörüleriyle hukuka uygun olacak şekilde yapıyor. Gerekçe olarak ise Ukrayna ordusunun kendi ordusuna saldırmasını gösteriyor.

Mariupol, Donetsk ve Kırım bölgerlerinde askeri hareketlilik

Rusya'nın bir iddiası vardı. Donetsk ve Luhansk'taki yüzde yüz alanın tamamında ben bağımsızlık ilan ettim. Ukrayna ordusu buradan çıkmış olsaydı elindeki bu vurma silahını alabilirdi. Ama bu olmadı. Ukrayna ordusu askeri anlamda bir etkinlik ortaya koydu. Ukrayna'daki sivillerin Rusya'ya taşındığı dönemde alevlenmişti ama buna neden olduğu sorusunun cevabı yok. Şu an Kiev ve Harkov başta olmak üzere askeri hedefleri taktik ve füzelerle vurduğunu, savaş uçaklarıyla hava taaruzu düzenlediğini görüyoruz. Mariupol, Donetsk ve Kırım bölgerlerinde askeri hareketliliğin geliştiğini görüyoruz.

"Putin, şu an ayrılıkçı alanlar üzerinden bri askeri hareketlik sürdürüyor"

 Kremlin ve Putin'in bir açıklaması var. Bizim bütün Ukrayna'yı işgal etmek gibi bir amacımız yok diyorlar. Bu stratejik bir aldatma mı? Bunu bilmiyoruz. Çünkü ciddi anlamda bir bilgi kirliliğine maruz kaldık. Şu an Belarus'taki 30 binlik askeri hareketliliğin, Kiev'e en yakın askerler üzerinden bir askeri hareketlilik görmüyoruz. Bunun bir anlamı var. Belarus'u savaşa bulaştırmak. Rusya'yla birlikte Belarus savaşa giren ülke olacak çünkü. Bunların hepsinin küresel ölçekte ortaya koyacağı kırılmalar, ayrılıklar, düşmanlıklar ve siyasi sonuçları olacak. Putin'in şu an ayrlıkçı alanlar üzerinden yapmış olduğu bir askeri hareketlilik görüyoruz. Yani Kırım'la ayrlıkçı alanları birleştirmeye dair bir fotoğraf var. Ukrayna ordusuyla savaşması Rusya'ya bir gerekçe sunuyor şu an. Bütün savaşı Ukrayna geneline yayma. Putin, Ukrayna ordusuna karşı her yerde ezici üstünlüğünü kullanmaya başlayabilir. Ukrayna ordusu 'hayır ben vatanımı savunacağım' derse evine gitmeyecek.