Ağız ve diş sağlığı hakkında doğru bildiğiniz yanlışlar! Sağlıklı olan besinler de dişe zarar veriyor! Beslenme alışkanlıkları protezlere zarar verir mi?

Ağız ve diş sağlığı, vücudumuz için son derece önemlidir. Asırlardır ağız ve diş sağlığı hakkında doğru bilinen bazı yanlışlar var. Vücuda faydalı olan bazı besinler dişlerinize sağlıklı gelmiyor. Birçok kişi diş temizliğini ihmal ederken, ihmal etmeyen vatandaşlar ise yanlış yöntemler kullanıyor. Beslenme alışkanlıkları protezlere zarar verir mi? İşte, Diş Hekimi Şahin Durmuş, sizler için detayları anlattı...

Ağız ve diş sağlığı hakkında doğru bildiğiniz yanlışlar! Sağlıklı olan besinler de dişe zarar veriyor! Beslenme alışkanlıkları protezlere zarar verir mi?

Yeme ve uyku alışkanlıklarının ağız sağlığı üzerinde doğrudan bir etkiye sahip olduğunu belirten Diş Hekimi Şahin Durmuş, yaşam tarzının ağız sağlığı, diş ve protezler üzerindeki etkilerini sizler için anlattı.

Herkesin ağzında şekerle birleşerek diş yüzeyine saldıran asit üreten bakteriler vardır. Çoğu gıda biraz şeker içerirken, içeriği daha düşük olanlar daha fazla besin kalitesine sahip olabilir ve şeker miktarı daha az zararlıdır. Gıda etiketlerini dikkatlice okuyarak ve şeker oranı düşük ürünleri seçerek sadece ağız sağlığınızı değil genel sağlığınızı da kontrol altına alabilirsiniz.

Ağız ve diş sağlığı hakkında doğru bildiğiniz yanlışlar! Sağlıklı olan besinler de dişe zarar veriyor! Beslenme alışkanlıkları protezlere zarar verir mi? - Resim : 2SAĞLIKSIZ BESLENME BAĞIŞIKLIK SİSTEMİNİ TEHLİKEYE ATAR

Besinlerle dolu sağlıklı bir diyet, oral enfeksiyonlara karşı ilk savunma hattınız olan bağışıklık sisteminizi desteklemeye yardımcı olur. Kötü beslenme alışkanlıkları ile sağlıklı ağız ve diş eti dokusunu korumak zordur, bu da diş kaybına ve sistemik hastalıklara neden olabilecek periodontal hastalık riskinizi artırır.

Ağız ve diş sağlığı hakkında doğru bildiğiniz yanlışlar! Sağlıklı olan besinler de dişe zarar veriyor! Beslenme alışkanlıkları protezlere zarar verir mi? - Resim : 3KÖTÜ UYKU ALIŞKANLIKLARI

Uyku alışkanlıkları söz konusu olduğunda, yeterli dinlendirici uyku eksikliği genel sağlığınızı etkilemekle kalmaz, çeşitli kronik hastalıklara yakalanma riskinizi de artırabilir. Yapılan araştırmalar, uyku eksikliğinin diş eti hastalığı için bir risk faktörü olarak sigaradan sonra ikinci sırada olduğunu gösteriyor. Uykuyla ilgili çeşitli problemler de ağız sağlığınızı etkiler.

Çene sorunlarına, yüz ağrısına, aşınmış, kırık veya yontulmuş dişler gibi hasarlara neden olabilen diş gıcırdatma ve sıkmaya neden olur. Uyku apnesine ve dinlendirici uyku eksikliğine yol açabilen horlama, genel sağlığın bozulmasına neden olur. Solunum güçlükleri, ilaçlar veya ağzınız açık uyumanın neden olduğu ağız kuruluğu, bunların tümü tükürük üretimini engeller. Bu kuru, sıcak ortamda zararlı bakterilerin üremesine yol açar.

Ağız ve diş sağlığı hakkında doğru bildiğiniz yanlışlar! Sağlıklı olan besinler de dişe zarar veriyor! Beslenme alışkanlıkları protezlere zarar verir mi? - Resim : 4DİŞLERE ZARAR VEREN YİYECEK VE İÇECEKLER

Gazlı içecekler: Karbonatlı gazlı içecekler plakların diş minesine saldırmak için daha fazla asit üretmesini sağlar. Ayrıca, ağzınızı kurutur, bu da daha az tükürüğünüz olduğu anlamına gelir. Koyu renkli gazlı içecekler dişlerinizin rengini bozabilir veya lekeleyebilir.

Ağız ve diş sağlığı hakkında doğru bildiğiniz yanlışlar! Sağlıklı olan besinler de dişe zarar veriyor! Beslenme alışkanlıkları protezlere zarar verir mi? - Resim : 5Narenciyeler

Portakal, greyfurt ve limon hem meyve hem de meyve suyu olarak lezzetli olabilir ve çok fazla C vitamini içerirler. Ancak asit içerikleri diş minesini aşındırarak dişleri çürümeye karşı daha savunmasız hale getirebilir.

Ağız ve diş sağlığı hakkında doğru bildiğiniz yanlışlar! Sağlıklı olan besinler de dişe zarar veriyor! Beslenme alışkanlıkları protezlere zarar verir mi? - Resim : 6Alkollü içecekler

Çok fazla alkol almak ağız kuruluğuna neden olabilir, ağızda asiditeyi yükseltebilir, çok lezzetli, işlenmiş gıdalara karşı iştahı artırabilir ve ağızdaki bakteri dengesini değiştirebilir ve bunların tümü diş sağlığını olumsuz etkileyebilir.

Ağız ve diş sağlığı hakkında doğru bildiğiniz yanlışlar! Sağlıklı olan besinler de dişe zarar veriyor! Beslenme alışkanlıkları protezlere zarar verir mi? - Resim : 7Aşırı yapışkan veya sert yiyecekler

Bazı yiyecekler dişin kırılması veya dolgunun çekilmesi olasılığını artırabilir. Örneğin, sert simit veya sert şekerle gibi sert yiyecekler dişinizin kırılmasına neden olabilir.

Ağız sağlığını geliştirmek ve dişlerinizi korumak için yukarıda sıralanan yiyecek ve içecekleri tüketmekten kaçının veya azaltın. Bunun yerine, besleyici tam gıdalar açısından zengin bir diyet izlemeyi düşünün.