Aile Bakanlığı'nın duyurduğu vatandaşlık maaşında kıstas belirlendi! İhtiyaç sahibi ailelere ve vatandaşlar başvurabilir

Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı geçmiş dönemde vatandaşlık maaşı adı altında bir sosyal destek ödemesinin duyurusunu yapmıştı. Vatandaşlık maaşının kimleri kapsayacağı açıklandı. İhtiyaç sahibi ailelerin durumlarını düzeltmesini hedefleyen bu maaşı aynı aileden birden fazla kişi alabilecek. İşte detaylar...

Aile Bakanlığı'nın duyurduğu vatandaşlık maaşında kıstas belirlendi! İhtiyaç sahibi ailelere ve vatandaşlar başvurabilir

Eski Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanı Derya Yanık, Kabine değişikliği öncesi ihtiyaç sahibi kişilere vatandaşlık maaşı sağlanacağını duyurmuştu. Yeni sosyal yardım ödemesinden aynı aileden birkaç kişi faydalanabilecek. Gelir düzeyine göre verilecek sosyal destek yardımının Aile Destek Programı'nın daha kapsamlı hali olarak yürürlüğe girmesi bekleniyor. Aile Destek Paketi ödemelerinin bu yıl da devam edeceği bildirilmişti. Şimdi milyonların gözü kulağı Bakan Göktaş'tan gelecek açıklamalarda.

VATANDAŞLIK MAAŞI UYGULAMASI HAYATA GEÇİRİLİYOR!

Eski Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanı Derya Yanık, geçtiğimiz aylarda katıldığı bir programda sosyal yardımlara ilişkin soruları yanıtlamıştı.

Eski Bakan Derya Yanık, yaptığı açıklamada vatandaşlık maaşı uygulaması, evlilik kredisi ve ev kadınlarına emeklilik desteği hakkında detaylı bilgiler vermişti.

BAKAN YANIK AÇIKLAMIŞTI

Eski Bakan Yanık, konu ile ilgili olarak yaptığı açıklamada şu ifadelere yer vermişti.

"Sayın Cumhurbaşkanımız Aile Destek Programı'nı onaylarken bize talimat buyurduğunda çalışmamızda şunu gördük. Bir gelir grubu var ki henüz yoksulluk sınırına düşmemiş ancak o riski taşıyor. Biz o riski bertaraf edebilmek için koruyucu ve önleyici yardımlarla destekleyeceğiz.

Bununla hem ortalama gelir seviyesini korumasını, sosyal refahtan üzerine düşen payı almasını sağlayacağız. Yoksulluk sınırının altına düştüğünde daha çok destekleyeceğiz. Kamu anlamında maliyetin daha da yükseleceği bir grubu yoksulluk sınırına düşürmemiş olacağız. Bizim sosyal yardımlarımız son derece esnek. İhtiyaca göre değişmektedirler.

VATANDAŞLIK MAAŞI NASIL VERİLECEK?

Kriterlerin önemli bir kısmı mevcut. Bütünleşik sosyal yardım sistemimiz BM ölçeğinde de iyi uygulama örneklerinden birisi kabul edildi.

28 kurum ve kuruluşun verilerinin doğrudan entegre olduğu, herhangi bir vatandaşımız 'Ben sosyal yardımlardan yararlanmak istiyorum' diye müracaat ettiğinde; 'Hanesinde kaç kişi var? Engelli var mı, yaşlı var mı? Çocuk var mı? Geliri olan kaç kişi var? Gelir miktarı ne kadar?' bütün bunları ölçtüğümüz bir sistemimiz var.

Farklı durumları tespit edebilmemiz için haneleri ziyaret ettiğimiz, hem teknik anlamda vatandaşın gelir düzeyini tespit ettiğimiz süreç var. Koruyucu ve önleyici sosyal yardımların tespiti noktasında bu sürecimizi işleteceğiz."

BAKAN GÖKTAŞ'TAN AÇIKLAMA BEKLENİYOR

Eski Bakan Derya Yanık'ın açıkladığı vatandaşlık maaşı ile ilgili Yeni Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanı Mahinur Özdemir Göktaş'tan henüz bir açıklama gelmedi.