AK Parti listelerinde sürpriz: Binali Yıldırım milletvekili listesinde yok

0:00/ 0:00

Seçime katılacak partilerin, milletvekili aday listelerini YSK’ya teslim etmelerine çok az bir zaman kaldı. Listesini YSK’ya teslim eden ilk parti MHP oldu. Diğer partilerde ise hummalı çalışma devam ediyor.

Partilerin milletvekili listelerinde neler olduğunu merak ettim. Ankara’daki kaynaklarımdan AK Parti milletvekili listeleriyle ilgili öğrendiklerim beni gerçekten çok şaşırttı.

AK Parti kurucularından, bakanlık, genel başkanlık ve başbakanlık görevlerinde bulunmuş Binali Yıldırım’a, bu seçimde milletvekili listesinde yer verilmedi.

AK Parti listelerinde yer bulamayan bir diğer isim ise yine partinin kurucularından, bakanlık ve genel başkan yardımcılığı görevlerinde bulunmuş olan Hayati Yazıcı.

AK Parti’nin bu iki ağır topu da Recep Tayyip Erdoğan’la bu zamana kadar çok yakın çalışmış isimler. Hem Binali Yıldırım’ın hem de Hayati Yazıcı’nın “AK Parti’deki üç dönem kuralı gereği" listeye konulmadığı belirtiliyor.

Mevcut tüm bakanların milletvekili listelerine konulduğu bu dönemde, AK Parti için çok önemli olan iki ismin de listede olmamasını, “Herhalde yeni dönemin bakanlar kurulunda yer alacaklar” diye yorumladım ve Ankara siyasetinin önemli isimleriyle konuştum. Fakat onların yorumu çok farklı:  

“Erdoğan, üç dönem kuralını işleterek partiyi gençleştiriyor. Belki başka önemli isimler de listeye konulmayabilir. Binali Yıldırım ve Hayati Yazıcı gibi isimler, seçimin kazanılması halinde bakanlar kurulunda da olmayacak. Bu önemli isimler partinin hafızası olarak, genel merkezde görev alacaklar:”

Beni şaşırtan bir başka detay ise Binali Yıldırım gibi bir ismin, bu seçime İzmir’den aday adayı olarak bizzat başvurmuş olmasına rağmen listeye alınmamış olması.

SÜLEYMAN SOYLU İSTANBUL’A, ADİL KARAİSMAİLOĞLU SAKARYA’YA

Yine bu köşede 23 Mart tarihli ve “AK Parti’de hangi bakan hangi ilden aday olacak?” başlıklı yazımda, İçişleri Bakanı Süleyman Soylu’nun milletvekili adaylığına sıcak bakmadığını ve Cumhurbaşkanı Erdoğan’dan affını istediğini, ancak Erdoğan’ın bu talebi kabul etmeyip Soylu’yu Samsun’da görevlendirdiğini yazmıştım.

Bu süreçte Süleyman Soylu çok ısrar edince, seçim bölgesinin de İstanbul olarak değiştirildiğini öğrendim.

Soylu’ya 14 Mayıs’ta İstanbul 2. Bölge 1. sıra adaylığı verilince, daha önceden adı bu bölgeye yazılmış olan Ulaştırma Bakanı Adil Karaismailoğlu, Sakarya 1. sıra adaylığına kaydırıldı.

Aslında bu değişiklik, yine aynı yazıda dikkat çektiğim “2024 yerel seçimlerine” dair bir başka bilgiyi güçlendiriyor.

Kabinenin genç ve enerjik bakanı Murat Kurum da İstanbul 1. Bölge 1. sıra adayı olarak listeye konuldu. AK Parti’nin Murat Kurum’u, Büyükşehir Belediye Başkanlığı’na hazırladığı için İstanbul’a koyduğunu yazmıştım.

İBB Başkanlığı’nı Adil Karaismailoğlu’nun da istediği ve bu nedenle İstanbul listesinde yer aldığı belirtiliyordu. Karaismailoğlu’nun Sakarya’ya çekilmesi, AK Parti’nin bir yıl sonraki seçimlere sadece Murat Kurum’u hazırladığı bilgisini daha da netleştirmiş gibi görünüyor.

NUREDDİN NEBATİ NEREDEN ADAY?

Hazine ve Maliye Bakanı Nureddin Nebati’nin, memleketi Urfa’dan listeye yazılacağı söyleniyordu. Fakat aldığım bilgilere göre, AK Parti Urfa teşkilatı ile Nebati arasında bir sorun, bir tartışma var.

Parti teşkilatı adına direnç gösterince, Nureddin Nebati’nin Urfa adaylığı hâlâ kesinleşemedi. Bu durumda Nureddin Nebati genel merkez tarafından başka bir ilden milletvekili listesine yazılabilir.

Listelerin YSK’ya teslim edilmesine az bir süre kaldı. Fakat partinin gençleştirilmesi çalışmaları çerçevesinde AK Parti, seçmenlerinin karşısına başka sürprizlerle de çıkabilir.