AK Parti’de büyük kongre günü! Adalet Bakanı Yılmaz Tunç'tan tv100’e özel açıklamalar: Darbe anayasası ile yol almamak lazım

AK Parti'de büyük kongre günü sürerken tv100, gün boyu Ankara Spor Salonu’ndan canlı yayınlarına aralıksız devam etti. tv100 canlı yayınında açıklamalarda bulunan Adalet Bakanı Yılmaz Tunç, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın da sık sık dile getirdiği sivil Anayasa düzenlemesi ile ilgili merak edilenleri cevapladı.

AK Parti’de büyük kongre günü! Adalet Bakanı Yılmaz Tunç'tan tv100’e özel açıklamalar: Darbe anayasası ile yol almamak lazım

AK Parti 4. Olağanüstü Kongresi Ankara Spor Salonu’nda yapıldı. Büyük Kongre gününde tv100, Cansu Canan ÖzgenErdoğan Aktaş ve Pınar Işık Ardor moderatörlüğünde canlı yayınlarına günboyu anbean devam etti. AK Parti'nin önde gelen isimleri ve uzmanlar tv100 ekranlarında önemli değerlendirmeler yaptı.

tv100 canlı yayınında açıklamalarda bulunan Adalet Bakanı Yılmaz Tunç, Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın sık sık altını çizdiği sivil Anayasa düzenlemesi hakkındaki merak edilenleri cevapladı. 

İşte Yılmaz Tunç'un açıklamalarından satır başları

"DARBE ANAYASASI İLE YOL ALMAMAK LAZIM"

tv100 moderatörü Cansu Canan Özgen, Adalet Bakanı Yılmaz Tunç'a yeni Anayasa düzenlemesinin bu yasama yılına yetişip yetişmeyeceğini sordu.

Bu soruya yanıt veren Tunç, bu süreç için öncelikle siyasi partilerin uzlaşma sağlaması gerekğini vurguladı. 

Tunç, "Önümüzde seçim ve bütçe görüşmeleri var. Öncelikle yeni anayasa ile ilgili olarak siyasi partilerin çalışmaya başlaması gerekir. Cumhurbaşkanımız diğer siyasi  partilere çağrıda bulundu. Bir uzlaşma gerekir. Bu uzlaşmayı beklediğimiz için bu çağrıları yapıyoruz. Darbe anayasası ile yol almamak lazım" ifadelerini kullandı. 

"ESKİ GİRİŞİMLERDE MECLİS'TE UZLAŞMA SAĞLANAMADI"

Adalet Bakanı Yılmaz Tunç'un açıklamasının satırbaşları şöyle: 

"Devletin görevini tam anlamıyla belirleyen demokratik bir anayasaya milletimizin kavuşması lazım. Önceden de önemli girişimler oldu, Meclis'te çözüm sağlanamadı. Bugüne kadar türkiye bir anayasal istikrarsızlık durumunda kaldı. 

82 anayasasında 176 madde var. Bu madddeler 184 kere değişti. Özellikle yargı birliğinin sağlanması konusunda en yoğun ve sessiz devrim sayılabilecek gelişmeler son 21 yılda gerçekleşti.

"YASAMANIN YÜRÜTMEYİ DENETLEDİĞİ SİSTEM..."

Sıkı yönetim maddesi vardı kaldırıldı. Her an darbeye açığım demekti bu. Darbeciler yargılanamaz maddesi vardı, kaldırdık, yargıladık. Yasamanın yürütmeyi denetlediği bir sistem içerisindeyiz. Bu dönemde meclis güçlendi. Eski sistemde kanun teklifini biz hazırlamazdık. Şimdi mutfak kısmında vekiller bizzat çalışıyor.

"USÜLDE ANLAŞMAK LAZIM"

Anayasamızda vesaitçi anlayıştan sıyrılan çalışan önemli reformlar yapıldı. Tüm bu değşikliler yeterli diyemeyiz. Herhangi sorunda karşımıza çıkacak bazı maddeler var. En önemli sebep ise darbecilerin yapmış olduğu bir anayasa olması. Biz bunu başarırsak bunu başarmaya katkı veren siyasi partiler milletin gönlünü kazanır. Bu bi siyasi parti meselesi değil, milletin meselesi. Değişmez maddelerin dışındaki diğer maddeler konuşulmalıdır. Bunun için öncelikle usülde anlaşmak lazım. Buda tabi Meclis başkanımız siyasi partilerle görüşecek. 

ANAYASA DEĞİŞİKLİĞİ İÇİN KAÇ VEKİLİN 'EVET' DEMESİ GEREKİR?

Hacı Yakışıklı'nın "CHP  anayasada ben yokum dedi, 130 vekili var. Anayasayı değiştirmek için bir rakam var mıdır? CHP kabul etmezse değişiklik için gereken vekil sayısı nedir? sorusuna Adalet Bakanı Tunç, "Asgari 360 vekilin evet demesi lazım referanduma gidilmesi için. 400'ün üzerinde olursa referanduma gerek kalmaz ama anayasanın değişmesi gibi bir hususun milletin onayına sunulması lazım. Milletin onayından geçmesi önemli. 360 ile 400  arasında vekil kabul ederse zorunlu referandum olur. Meclis'te tüm siyasi partilerin uzlaşması gerekir. CHP'nin de sorumlu davanacağına inanıyorum. Meclis başkanımızın ziyaretinden sonra usül konusunda anlaşmatya vararak ilerlemek lazım. Aksi taktirde bu uzlaşılmaz tavır, ilk olarak yerel seçimlerde etkisinii gösterir. Cumhurbaşkanımız Recep Tayyip Erdoğan, CHP'nin sivil anayasaya sıcak bakmaması durumunda ise "Biz kendi metnimizi milletimizin tartışmasına açar meclise sunarız demişti" şeklinde yanıt verdi.