AK Parti'de hangi bakan, hangi ilden aday olacak?

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan NTV canlı yayınında yaptığı açıklamalarda, partisinin önümüzdeki seçimlerdeki taktiği üzerine de ipucu vermiş oldu.

Anlaşılan o ki AK Parti, güçlü ve üst düzey isimleriyle sahada olacak. Bu yüzden hemen hemen tüm bakanlarını önemli büyükşehirlerde milletvekili listelerine yerleştirerek seçmenin karşısına çıkacak.

Cumhurbaşkanı Erdoğan canlı yayında, “Fuat Bey’i Ankara'dan bir bölgeye aday yapıyoruz. Bu adaylıkları belirlerken, örneğin Fuat Bey nereli? Yozgatlı. Ankara'da Yozgat nüfusu nerede yoğun? Diyelim ki ikinci bölgede. Fuat Bey'i de orada görevlendireceğiz. Fuat Bey siyasete bizimle birlikte teknokrat, bürokrat olarak girdi, şimdi siyasi formayı da giyerek koşturacak. Büyükşehirler bakan arkadaşlarım için en uygun yerlerdir. Onları büyükşehirlerden belirledik, çalışmalarımızı sürdürüyoruz” deyince, ben de diğer bakanların hangi büyükşehirlerden aday gösterileceğini merak ettim ve öğrendiklerimi de sizlere aktarıyorum.

Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanı Murat Kurum, İstanbul 1. Bölge, 1. sıradan aday. Bakan Kurum’un, biraz da simgesel değeri de olan İstanbul 1. Bölge’den liste başı yazılması kendisine verilen önemi de gösteriyor. Ayrıca Murat Kurum’un, bir yıl sonra yapılacak olan yerel seçimlerde AK Parti’nin İstanbul Büyükşehir Belediyesi Başkan adayı olmasına da şimdiden kesin gözüyle bakılıyor.

İstanbul 2. Bölge 1. sırada ise Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Adil Karaismailoğlu’na yer verilecek.

İstanbul 3. Bölge’nin liste başı ise başka bir bakana, Ticaret Bakanı Mehmet Muş’a ayrılmış durumda.

Yani AK Parti, her parti için seçimin en önemli şehri olan İstanbul’a 3. Bölge’den liste başı bakanlarla seçmenin karşısına çıkacak.

Cumhurbaşkanı Yardımcısı Fuat Oktay’ın Ankara’dan aday gösterileceği 14 Mayıs’ta, Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mustafa Varank Trabzon’dan liste başı yer alacak.

Kuruluşundan bu yana AK Parti’nin çok kritik noktalarında görev almış en önemli isimlerinden Binali Yıldırım, Diyarbakır’dan seçmenin karşısına çıkacak.

Dışişleri Bakanı Mevlut Çavuşoğlu ise yine memleketi Antalya’dan listede yer alacak.

2017 yılından bu yana Sağlık Bakanı olarak görev yapan Fahrettin Koca Adıyaman’dan, 2018 yılında Kültür ve Turizm Bakanı olarak kabinede yer alan Mehmet Nuri Ersoy Malatya’dan seçmenin karşısına çıkarak ilk kez milletvekili adayı olacaklar.

Ve en çok konuşulan isim İçişleri Bakanı Süleyman Soylu… Ankara kulislerinde Bakan Soylu’nun, bu seçimde aday olmak istemediğini belirterek Cumhurbaşkanı Erdoğan’dan “affını istediği” konuşuluyordu. Ancak Erdoğan, Soylu’nun bu talebini reddetmiş ve daha önceden Trabzon ve İstanbul’dan milletvekili seçilen Soylu’yu 14 Mayıs için Samsun’dan milletvekili adayı olarak listeye yazmış.

Hazine ve Maliye Bakanı Nureddin Nebati’nin durumu ise tam netleşmemiş. Daha önceden meclise Şanlıurfa milletvekili olarak giren Nebati’nin adı yine doğum yeri Şanlıurfa için geçmesine rağmen bu konuda net bir karar verilememiş. Bakan Nebati’nin başka bir şehirden de listeye yazılabileceği söyleniyor.

AK PARTİ’NİN 14 MAYIS TAKTİĞİ

Doğrusu, bunca önemli ismi milletvekili listelerine koyan AK Parti’nin, milletvekillerinin bakan olamadığı bir sistemde neden bu yolu tercih ettiğini merak ettim. Konuştuğum çok tecrübeli eski bir siyasetçi, AK Parti’nin iyi bir seçim stratejisi hazırladığını söyleyerek, “Bu isimler hem çok tanınmış hem de çok etkili siyasetçiler. En önemli yerlerin liste başlarında yer alan bu isimler, propaganda döneminde sokakta ve sürekli halkla iç içe olacaklar. Ayrıca aday oldukları illerde de çok etkili olurlar. Bu yüzden AK Parti’nin taktiği son derece zekice” yorumunu yaptı.

Elbette milletvekili listelerinin YSK’ya teslim edileceği son tarih olan 9 Nisan’a kadar bazı küçük değişiklikler olabilir. Fakat AK Parti en ağır toplarını sahaya bu taktik dizilişle sürecek gibi görünüyor.