Akademisyenler faiz kararını değerlendirdi

Akademisyenler, Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankasının (TCMB) faiz artırımı kararını değerlendirdi. Faiz artırımının enflasyon üzerindeki etkisi masaya yatırıldı.

Akademisyenler faiz kararını değerlendirdi

Akademisyenler, TCMB Para Politikası Kurulu (PPK) 1 hafta vadeli repo faiz oranını 200 baz puan artırarak yüzde 15'ten yüzde 17'ye çıkarmasını yorumladı. Ankara Hacı Bayram Veli Üniversitesi İktisat Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Selahattin Toğay, faiz artırımının tüketici kredileri başta olmak üzere talep baskısını azaltacağını, TL tasarruflarını artırırken, dolarizasyonu da zaman içinde çözeceğini ifade etti.

TCMB'nin ilan ettiği gibi davrandığına ve verdiği sözü tuttuğuna işaret eden Toğay, "TCMB 'enflasyon düşecek' derse, piyasalar buna inanacak ve ona göre davranacak. 'TCMB bir şeyi söylüyorsa geçerliliği vardır' diye düşünecek. Bizim için sürpriz yaratmayan bir Merkez Bankası olduğu için Naci Ağbal'ı gerçekten kutlamak lazım" diye konuştu.

Faiz artışının ne ölçüde daraltıcı etki yaratacağının, maliye politikasının nasıl uygulanacağına bağlı olduğunu belirten Toğay, "Bugün karar açıklandı diye ertesi gün piyasada bunun yansımasını görmeyiz. Muhtemelen nisandan itibaren enflasyondaki düşüşte kalıcı eğilim görülmeye başlar. Çünkü aralık-ocak-şubat ve martta mevsimsel olarak enflasyon zaten yüksek oluyor. Bu yüzden gecikme normal bir gecikmedir" diye konuştu.

Enflasyon riski

Bilkent Üniversitesi İktisat Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Hakan Kara da TCMB'nin faiz kararının döviz kuru ve beklenti kanalı üzerinden enflasyondaki yükselişi sınırlayacağı değerlendirmesinde bulundu.

Gecikmeli kur etkilerinin ve emtia fiyatlarının TÜFE üzerindeki birikimli yansımalarının henüz bitmediğini vurgulayan Kara, bu nedenle kısa vadede enflasyonun artmaya devam edebileceğini dile getirdi.

Kara, "TCMB bu proaktif kararı almasaydı enflasyon bahar aylarında yüzde 17 seviyelerini aşabilirdi. Yapılan bu kararlı sıkılaştırma adımlarından sonra enflasyonun yıl ortasına kadar yüzde 15 civarında salındıktan sonra ikinci yarıda kademeli olarak düşeceğini söyleyebiliriz. Bu da TCMB'nin ilave faiz artırımı gereksinimini tamamen ortadan kaldırmasa da epey sınırlar" dedi.

Alış 32,4246
Satış 32,4504
Değişim -0,05
Son Değer 32,4375
En yüksek 32,60
En düşük 32,37
Haftalık Değişim 0,00%
Haftalık En Düşük 0,00
Haftalık En Yüksek 0,00
Aylık Değişim 0,00%
Aylık En Düşük 0,00
Aylık En Yüksek 0,00