Akran zorbalığına yeni boyut 'itiraf sayfası' tehlikesi! Aileler dikkat! Çocuğunuz siber zorbalığa maruz kalabilir

Dünyada ve Türkiye’de gün geçtikçe akran zorbalığı artıyor. Öğrenciler tarafından açılan ‘itiraf’ sayfaları akran zorbalığını başka bir boyuta taşıdı. Bu sayfalarda kimi arkadaşının gizlice çekilen görüntülerini paylaşıyor, kimi sırlarını ifşa ediyor, kimi de iftira atıyor!

Akran zorbalığına yeni boyut 'itiraf sayfası' tehlikesi! Aileler dikkat! Çocuğunuz siber zorbalığa maruz kalabilir

Milliyet'ten Ozan Ömer Kadüker’in haberine göre; Öğrenciler tarafından açılan ‘itiraf sayfaları’ hızla yayılıyor. Bazı sayfalarda masum itiraflar bulunurken bazılarında ise çocuklar birbirlerinin özel sırlarını ifşa edip, arkadaşları hakkında yalan, yanlış bilgiler yayıyor. Bazen de çocukların gizlice çekilmiş fotoğrafları paylaşılıyor. Sayfalarda yayılan dedikodular nedeniyle birçok çocuk zorbalığa uğruyor.

Yapılan itirafların sayfalardan silmek de mümkün değil. Sayfaları takip edenler arasında okulla alakası olmayan, yaşı büyük kişiler de bulunuyor.

“SİBER ZORBALIK”

Konuyla ilgili konuşan Altınbaş Üniversitesi Ergen Ruh Sağlığı ve Hastalıkları Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Doç. Dr. Süleyman Çakıroğlu, itiraf sayfalarının bir siber zorbalık türü olarak ele alınması gerektiğini söyledi. Çakıroğlu, gençlerin kendilerini birçok yorumun, zorbalığın, suçlanmanın eşiğinde bulup çok zor durumda kaldıklarını, çocukların ruhsal anlamda da bunlarla başa çıkmakta zorlandıklarını vurguladı.

“AİLELER DİKKATLİ OLMALI”

Sayfalarda hedef seçilen kişileri korkutmaya, kızdırmaya ya da utandırmaya yönelik içeriklerin paylaşıldığını aktaran Çakıroğlu, aileleri ve okulları daha dikkatli olmaları konusunda uyardı.

“RİSK TAŞIYOR”

Dijital dünyanın mahremiyet ve sınırları ortadan kaldırdığını dile getiren Çakıroğlu, “ Kontrolsüz fotoğraf ve video içeriği paylaşımları çocukların ve gençlerin hayat boyu başlarına bela olma riski taşıyor. Zira bir içeriğin, internete düştüğü andan itibaren artık geri döndürülemediğini biliyoruz” diye konuştu.

AİLELER NE YAPMALI?

 

İtiraf sayfalarında çocukları paylaşılan aileler, ne yapacaklarını bilmiyor. Bu noktada bilgilerin ve fotoğrafların daha fazla yayılmaması için hızlı hareket etmek gerekiyor. Öncelikle okul yönetimiyle iletişime geçilmeli. Paylaşan kişiler belirlenerek paylaşımların silinmesi konusunda destek alınmalı. Ancak bu mümkün değilse aile hukuki yollara başvurabilirler.

HUKUKİ YOLLARA BAŞVURULMALI

Konuyla ilgili sorularımızı yanıtlayan Çocuk Alanında Çalışan Avukatlar Ağı Koordinatörü Şahin Antakyalıoğlu şunları söyledi: “Erişime engel olmak için www.ihbarweb.org.tr üzerinden başvuru yapabilir. Alo 183 aranarak Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı’nın müdahale etmesi istenebilir. Ayrıca suç duyurusunda bulunmak mümkün. Çünkü Kişisel Verilerin Korunması Kanunu kapsamında bu paylaşımlar suç niteliğinde. Gönderileri paylaşanlar 12 yaşından büyükse, işlediği fiilin hukuki anlam ve sonuçlarını algılama ve bu fiille ilgili davranışlarını yönlendirme yeteneği varsa ceza sorumluluğu bulunuyor. Bu tarz olayların yaşanmaması için okullarda çocuklara farkındalık eğitimleri verilmeli. Neyin suç olduğu, neyin olmadığı anlatılmalı. Ders olarak konulmalı ya da seminerler verilmeli.”