Kamuoyu araştırmacıları Ertan Aksoy ve Murat Sarı’dan tv100’e özel açıklamalar! Anketler ne kadar güvenilir? Anketler taraflı mı, tarafsız mı?

Kamuoyu araştırmacıları Ertan Aksoy ve Murat Sarı, tv100’ün ilgi ile takip edilen programı Yüzler Kulübü’nde Pınar Işık Ardor, tv100 yazarları Erdoğan Aktaş ve Hacı Yakışıklı'nın soruları yanıtladı. Kamuoyu Araştırmacıları Aksoy ve Sarı, anketler hakkında tüm merak edilen soruları tv100 ekranlarında tek tek açıkladı.

Aksoy Araştırma Başkanı Ertan Aksoy ve Konsensus Araştırma Başkanı Murat Sarı, tv100’ün ilgi ile takip edilen programı Yüzler Kulübü’nde Pınar Işık Ardor, tv100 yazarları Erdoğan Aktaş ve Hacı Yakışıklı'nın sorularını yanıtladı. 

“Tanju Özcan, aday olsa kazanır mı?” sorusuna yanıt veren Ertan Aksoy, “Konuya bakışım kişisel olarak farklı olsa da toplumun beklentileriyle Tanju Bey’in açıklamalarının örtüştüğünü ve bunun karşılığı olacağını düşünüyorum” ifadelerini kullandı.

“Şunu unutmamak lazım samimiyeti var”

Murat Sarı ise, aynı soruya, “Ne kadar çok tanınırsanız oy potansiyeliniz o kadar yüksek demektir. Yüzde 52,8 en yakın rakibine 7 bin oy fark atmış, çok önemli Bolu gibi bir yerde bir sosyal demokrata bu kadar oy çıkması önemli bir sonuç, şunu da unutmamak lazım samimiyeti de var” şeklinde yanıt verdi.

Kamuoyu araştırmaları nasıl yapılıyor?

Partilerin yaptırdığı anket sonuçlarından farklı sonuçlar çıkmasını yorumlayan Konsensus Araştırma Başkanı Murat Sarı, “Biz araştırmacılar sadece siyasi araştırma yapmayız. Biz, pazar araştırması da yaparız. Biz bu sene bu parti kazanacak diye o partinin yanında olmaya soyunmayız. Ya da karşısında olmaya soyunmayız” dedi.

Aksoy Araştırma Başkanı Ertan Aksoy ise, “Bizler sosyal bilimlerle çalışan insanlarız. Sosyal bilimlerle çalışan insanların bir dünya görüşü olmalıdır. Araştırma tarafına gelince, araştırmacının dünya görüşü olmaz diye bir kural yok. Kendi adıma konuşursam, dünyaya sosyal demokrasi penceresinden bakıyorum. Yaşamımın her aşamasında siyasal dünya görüşüm oldu. Buradaki meslek etiği açısından tartışma şu; ‘Meslek ahlakına uyuyor musunuz? Uymuyor musunuz?’ tartışması. Burada asıl mesele şu; ‘İnsanların görüşü olur, şirketlerin görüşü olmaz" ifadelerini kullandı.

Aksoy, sözlernini devamında şu ifadeleri kullandı:

"Araştırma şirketleri daha çok siyasal araştırmalarla tanınıyor ama asıl ciro yaptığı yer pazar araştırmaları, daha yüksek teknoloji pazar araştırma şirketlerinde vardır. Çünkü bunlar o şirketleri bağımsız kılar."

“Anketler nasıl yapılıyor?” sorusuna yanıt veren Murat Sarı, Türkiye genelini tanımlamak için bin 500 kişiyle yapılan anketin yeterli olduğunu ama bunun bugün yapılacak anket için yeterli olmadığını ifade etti. Sarı aynı zamanda seçimi tahmin etmek için yapılan anketlerin 20 gün önce yapıldığını belirtti.