Ali Koç, transferlerin ne zaman biteceğini açıkladı! "Görüşmelere devam ettiğimiz çok futbolcu var"

Fenerbahçe Başkanı Ali Koç, Gebze Fenerbahçeliler Derneği’nin açılışında yaptığı konuşmada, transfer çalışmalarına değinerek, “İncelediğimiz görüşmelere devam ettiğimiz çok futbolcu var. Transfer konusunda iyi gidiyoruz. Temmuz ayında neredeyse tüm transferleri bitirmiş olacağız” dedi. Koç, “Fenerbahçe için başarı şampiyonluktur. Ama Türkiye Kupası’nı kazandık diye de suçlanmamamız gerek diye düşünüyorum. İnşallah bu kupa bu şanssızlığı kırmamızın ve önümüzdeki kupaların habercisi olur" dedi.

Ali Koç, transferlerin ne zaman biteceğini açıkladı! "Görüşmelere devam ettiğimiz çok futbolcu var"

Fenerbahçe Başkanı Ali Koç ve yönetim kurulu üyeleri, yeni kurulan Gebze Fenerbahçeliler Derneği’nin açılışı ve kuruluş yemeğine katıldı.

Dernek binasında yapılan açılış etkinliğinde Genel Sekreter Burak Çağlan Kızılhan, Yönetim Kurulu Üyeleri İlker Dinçay ve Can Gebetaş, Gebze Fenerbahçeliler Derneği Başkanı Ümit Sarıtoprak, derneğin kurucu üyeleri, Darıca Belediye Başkanı Muzaffer Bıyık ve Gebze Belediyesi Başkan Yardımcısı Sedat Çelik de yer aldı.

Ali Koç, transferlerin ne zaman biteceğini açıkladı! "Görüşmelere devam ettiğimiz çok futbolcu var" - Resim : 1

Başkan Ali Koç ve yöneticiler açılışın ardından hizmete açılan dernek binasını gezdi ve incelemelerde bulundu. Daha sonra Başkan Koç, Gebze Fenerbahçeliler Derneği Başkanı Ümit Sarıtoprak’a derneğin açılışı anısına çeşitli hediyeler takdim etti.

“EN ÇOK FENERBAHÇE PUAN TOPLADI, 12.SIRADA BİTİRDİK”

Allah’ın izniyle sahaya çıkıyoruz. İlk maçımız Konferans Ligi maçı. Şunu da ifade etmek istiyorum; Türkiye 20. sıralara geriledi, biliyorsunuz. Ben UEFA’da veya Avrupa Kulüpler Birliği toplantılarında hep dert ederken bunu, ‘Ali dert etme, iki tane iyi sezon arka arkaya olunca basamaklar hızlı çıkılıyor. İki sezonu arka arkaya iyi sezon geçirin Şampiyonlar Ligi’ne direkt takım verirsiniz’ demişlerdi.

Nitekim geçen seneye 20. sırada başladık. Tüm takımlarımızın topladığı puanlarla ve en çok Fenerbahçe puan topladı, 12.sırada bitirdik. 12.sıra önümüzdeki senenin katılımını etkiliyor. Bu seneki katılımımız, yani 1 Şampiyonlar Ligi play-off, 3 Konferans Ligi play-off 20. sıranın hakkı. Önümüzdeki sezon ne olacak? 2 Şampiyonlar Ligi play-off’umuz olacak, kupa galibi UEFA’ya yani Avrupa Ligi’ne play-off’tan girecek, 2 tane de Konferans Ligi’ne. Yani 1 takım fazla olacak. Şampiyonlar Ligi’ne 1 takım fazla girme şansımız olacak. Bu sene bulunmadığımız Avrupa Ligi’ne de gireceğiz bir takımla. İnşallah bu sezon da aynı başarıyı gösterip 11.sıraya gelirsek o zaman 11.sıradaki ülkenin takımı direkt giriyor. Dolayısıyla işler değişebiliyor. O yüzden sadece bizim değil, bütün kulüplerimizin Avrupa’da yolu açık, şansı bol olsun. Her puan ülke puanıdır. Bilmeyenler için şunu da ekleyeyim, Konferans, Avrupa Ligi ve Şampiyonlar Ligi, orada kazanılan puanlar aynı puanlar. Yani bir turnuvada kazandığın maç diğer turnuvaya göre farklı puan vermiyor. Dolayısıyla her puan çok önemli. İnşallah Türkiyemizin bol puanlı geçireceği bir Avrupa sezonu olur.

Ali Koç, transferlerin ne zaman biteceğini açıkladı! "Görüşmelere devam ettiğimiz çok futbolcu var" - Resim : 2

GEÇEN SEZONU DEĞERLENDİRDİ

Sezonu açıyoruz. Geçen sezonla ilgili birkaç değerlendirme yapmak istiyorum. Geçen sene Türkiye Kupası kazanılmış, Avrupa’da 100 küsürlerden 50 küsürlere atlamışız. Avrupa Ligi grubundan namağlup lider çıkmışız. Sevilla’yı elimizden kaçırdık. Şampiyon olan Sevilla’yı tek yenen takımız. Resmi maçlarda 122 gol atmışız. Aldığımız puan ortalaması son 12 yılın Fenerbahçe için en yüksek puan ortalaması. Bundan evvelki 5 sezonun şampiyonlarının puan ortalamasından fazla. Böyle baktığımız zaman hiç de fena olmayan bir sezon.

Ama bir de aynanın öbür yüzü var. Derbi performansımız, alt sıradaki takımlara saçma sapan kaybettiğimiz puanlar, hiç hesapta olmayan üçlü oynama sistemi… En çok puanı orada kaybetmişiz. Ligde 10 kere oynamışız, 4 galibiyetimiz var. Dolayısıyla madalyona hangi açıdan bakarsanız bakın farklı yorum yapabilirsiniz. Bu yüzden tabii ki başarı diyemeyeceğiz.

Fenerbahçe için başarı şampiyonluktur. Ama Türkiye Kupası’nı kazandık diye de suçlanmamamız gerek diye düşünüyorum. İnşallah bu kupa bu şanssızlığı kırmamızın ve önümüzdeki kupaların habercisi olur diye ümit ediyorum. Allah Fenerbahçe’nin sadece futbolda değil her alanda yolunu açık, şansını bol etsin.

KOMBİNELERİN DURUMU

Derneklerden bahsederken rekabet avantajı dedim. Aslında bizim en büyük rekabet avantajımız stadımızdı. Etrafa baktığım zaman benim yaşlarıma yakın, aynı jenerasyon diyebileceğimiz çok insan var. Bugün son yıllarda biz seçilmeden önce de Aziz başkan döneminde de gördüğümüz stattaki tutum, davranış bizim hiç alışık olmadığımız, bize öğretilenden çok uzak.

‘Yensen de yenilsen de’ veya ‘Pazara kadar değil, mezara kadar’ anlayışından çok uzak çok farklı bir anlayışla karşı karşıyayız.

İnşallah taraftarlarımız bunu bu sene kırabilir. Fenerbahçe’nin fabrika ayarlarına dönmesi gerekir. İnşallah bu sezon dönebiliriz.

Kombinelerle ilgili bilgi vermek istiyorum. Biraz öfkelenen derneklerimiz var, taraftar grupları var. Hem kulübümüzün ekonomisi için hem de karaborsayı engelleyebilmek için önlemler almak zorunda kaldık. Önlemlerin ne olduğunu hepiniz biliyorsunuz. Geçen sattığımız kombinelerin 3/2’sini çıkma kararı aldık. Büyük kulüpler arasında maç günü en ez bilet satan kulüp biziz. Çok kombine sattığımız için bin 500, 2 bin bilet satabiliyoruz.

Diğer kulüpler maç günü bilet satışlarından çok büyük gelir kazanıyorlar. Bir de işin ne yazık ki üzücü tarafı var. Her maç aşağı yukarı 5 bin, 5 bin 500 bilet karaborsaya çıkıyor. Biz taraftarlarımıza 2 bin bilet satarken, taraftarlarımızın ihtiyaçlarını karşılayamazken, maçtan bir gün önce ya da maç günü neredeyse her tribünde hatta 4-6-8 kişi yan yana olabilecek şekilde bilet satışı yapılıyor. Doğal olarak biz taraftarlarımızdan ve üyelerimizden çok büyük tenkit yiyoruz ve biz bunun önüne geçmeliydik.

Ali Koç, transferlerin ne zaman biteceğini açıkladı! "Görüşmelere devam ettiğimiz çok futbolcu var" - Resim : 3

29 maçta 29 devir yapan kombine sahipleri var. Bir anne bana yazmış, 18-20 yaşlarındaki oğlunu anlatmış. Ne kadar iyi Fenerbahçeli olduğunu, Ankara’dan geldiğini vs.

Kombine yenilemede hemen baktık. Çocuk 29 maçın 27’sinde transfer yapmış. Hatta transfer yaptığı maçlardan birkaçına başka kategorilerden bilet alıp girmiş. Bunu izah edince anladılar. Bunun önüne geçmemiz gerekiyordu, derneklerimize de geçen yıl verdiğimiz 3 bin 300 kombinenin 3/2’sini yani aşağı yukarı 2 bin 500 kombine vereceğiz. Maç günleri almak istiyorsanız derneklerimizin her zamanki gibi öncelikleri de devam edecektir. İnşallah hep beraber güzel bir sezon geçiririz.

“BU SENE HER BİR KURUŞ GELİRİMİZİN %50’Sİ BANKALARA GİDİYOR”

Diğer taraftan bindiğimiz dalı kesme, Fenerbahçe’nin en büyük rakibi Fenerbahçe derken transfer dönemine de bakıyorum. İki transferle göklere çıkarıyorlar. Bir transfer yapamıyorsunuz yerden yere vuruyorlar.

Hesaba, kitaba göre bir şeyler yapmaya çalışıyoruz. Bu sene her bir kuruş gelirimizin %50’si bankalara gidiyor. Yapılandırma yapan diğer kulüpler için de böyle.

ZAHA TRANSFERİ

Malum transferle ilgili biz görüştük, görüştük. Yıllık rakam 7,5, 8,5, 9’a kadar geldi. Sonra biz masadan kalktık. Rakip takım transfer yaptı. Açıkladıkları rakamlar %100 yanlış rakamlardır. Bunu size adım gibi söyleyebilirim. Çünkü bizde de evrak var. Bizim %50’mize alıyorsalar bir şey diyemem. Büyük başarı ama öyle bir şey olmadığını gayet iyi biliyorum. Başka transferlerde de bunu biliyorum.

"TRANSFER KONUSUNDA İYİ GİDİYORUZ"

Dolayısıyla nereye sıkıştırıyorlar, nasıl formülize ediyorlar, onu bilmiyorum. İncelediğimiz görüşmelere devam ettiğimiz çok futbolcu var. Transfer konusunda iyi gidiyoruz. Temmuz ayında neredeyse tüm transferleri bitirmiş olacağız.

Ağustos ayı geldiğinde keşke yabancı kontenjanı olsaydı da ‘bu çıktı, bu çıktı’ gibi isimler olacak. Erken bitirmenin artısı da eksisi de var. Geçmiş yıllarda finansal fair play sıkıntısı, mali gücümüzdeki sıkıntılarda dolayı manevra alanımız dar olduğu için bizim gibi kulüpler, çoğu Türk kulüpleri son dakikaya, transferin sonuna, bir de kiralık almak durumunda olduğumuz dönemler en sonuna kalıyordu. Oyuncusunu satmak isteyen adam kiralık vermiyor. Sona bırakıyor.

Dolayısıyla geldiğimiz nokta itibariyle doğru yoldayız.

Sosyal medyanın gerçeği anlık değişen görüşler; transfer yapıyorsun bir dakikada kralsın ayağına taş değmesin, aynı kişinin iki üç mesaj yukarısına bakıyorum küfür kıyamet. Bunlara takılmıyoruz.

Diğer branşlarımızda da iyi takımlar kurduk. Kadın Voleybol Milli takımını hep birlikte alkışlayalım. İnanılmaz başarı sağladılar. Dikkat edersiniz bel kemiği bizim takımımızdan Eda kaptan, Vargas, Gizem ve diğer üç oyuncumuz. Bunlar uzun çalışmanın bir ürünü.  Federasyon Başkanı ve üyelerini gönülden kutluyorum. Planlı programlaı ilerlediler. Tohumları attılar ve bunlar yeşerdi. Türkiye şu anda dünyada birinci. Pek muhtemeledir ki dünyada olimpiyatlara hem erkeklerde hem kadınlarda katılacak iki üç ülkeden biri Türkiye olacaktır. Helal olsun.

Kadın voleybol, erkek basketbol da transferler bitti. Kadın basketbol da bitmek üzere. Erkek voleybolda da son transferleri yapıyoruz. Amatörlerde çok başarılarımız var ama futbolda başarı olmayınca onların pek kıymeti olmuyor.

Sizden ricam inanmaya, desteklemeye, Fenerbahçe’nize sıkı sıkı sarılmaya devam etmeniz.

1959 YILI ÖNCESİ KAZANILAN ŞAMPİYONLUKLAR

Son olarak 1959 öncesiyle ilgili birkaç şey söyleyeceğim. Bazı kulüpler çok iyi sosyal medya kullanıyorlar, çok iyi taraftar baskısı yapıyorlar. Yaygara koparınca istediklerini elde etmeye öyle alışmışlar ki özellikle federasyonda.

Şunu söyleyebilirim. 27 aydır cevap alamıyoruz, 'Öyle mi' dedik. 'Biz de 5 yıldızla çıkacağız' dedik.

Bu hamle sonrasında federasyon da bir hamle yaptı. Ve doğrusu olan uzun zamandır olması gereken ‘bir komisyon kuracağım. Liyakatli kişilere bunu inceleteceğim. Sonra da karar vereceğim. Olumlu, olumsuz. Haklı, haksız’ dediler.

Bizim bu süreçte atacağımız her adım belli. Çok da kuvvetli. Onun için bir an evvel bu adımın atılıp çalışmanın başlamasını istiyorduk çünkü dünyaya baktığınız zaman bizim argümanlarımızı çürütmek neredeyse imkansız.

Ama ne oluyor malum kulüp. Onun başkanı, onu yanlış bilgilendiren arkadaşları kurulmuş makine gibi, eskiden kurulmuş oyuncular vardı. Kurardınız hep aynı istikamette giderdi.

Yalanlar söyleniyor, Fenerbahçe Tahkim Kurulu tarafından reddedildi deniyor.

Ancak gerçeği pek çok kez açıkladık, Fenerbahçe bu konuda daha önce hiçbir adım atmamıştı. Bu konu hiçbir zaman incelenmedi, komisyonlar kurulmadı.

Bilmiyorum ya bilerek yalan söyleniyor ya da yanlış bilgilendiriliyor Dursun Özbek.

Hatırlarsanız olay mahalline ilk katil gelir demişlerdi. Ne oldu, komisyon kurulacağı haberi çıktıktan sonra ilk kim kafayı çıkardı. İlk kim topa girdi ve hala girmeye devam ediyor.

Fenerbahçe’ye başkan, yönetim, taraftar, üye hep birlikte sahip çıkmamız gerekiyor. Bu sadece bir tarafın yapacağı iş değil. Birlik beraberlik olmazsa olmaz.

Bu gece için Ümit başkana, yönetim kuruluna, tüm ailelere özellikle de çocuklarınızı getirdiğiniz için teşekkür ediyorum. Bizim için en keyifli şey çocuklar. Sağ olun, var olun.

Yeni derneğimiz hem size hem Gebzeli Fenerbahçelilere hem de camiamıza hayırlı uğurlu olsun. Böyle başladınız ya, neler yapacağınızı düşününce heyecanlanıyorum. Çok teşekkür ediyorum."