Alman kimya ve ilaç devine şok! Davayı kaybetti... 'Kansere yol açıyor'

Alman kimya ve ilaç devi Roundup isimli zirai tarım ilacının kansere neden olduğu gerekçesi ile açılan bir davayı daha kaybetti. Bayer, aslında kendisinin üretmediği bir ilaç yüzünden ABD'de 13 bin 400'den fazla dava ile karşı karşıya kaldı. İşte detaylar...

Alman kimya ve ilaç devine şok! Davayı kaybetti... 'Kansere yol açıyor'

San Francisco Temyiz Mahkemesi, Alman ilaç ve kimyasal devi Bayer'in, 2019'da Roundup isimli zirai ilacının kansere neden olduğuna ve davacı Pilliod çiftine tazminat ödenmesine hükmeden mahkemenin kararını onayladı.

Üst mahkeme, ayrıca şirketin, davacı Pilliod çiftine ödemesi istenen 2,2 milyar dolarlık tazminatın 86,7 milyona indirilmesinin de hukuka uygun olduğunu ifade etti.

2019 yılında mahkeme, kanser olan davacılar Alberta ve Alva Pilliod çiftine 2 milyar dolar ödenmesini hükmetmişti. Daha sonra bu miktar 86 milyon dolara indirildi.

13 bin dava açıldı

Fakat 2018'de Amerikan şirketi Monsanto'yu satan alın Bayer, aslında kendisinin üretmediği bir ilaç yüzünden ABD'de 13 bin 400'den fazla dava ile karşı karşıya kaldı. 

Bayer yöneticileri konuya ilişkin yaptıkları açıklamada,  "Mahkemenin kararına saygı duyduğunu ama kabul etmedikleri"ni söyledi.

Açıklamada,  "Dünyanın dört bir yanındaki büyük sağlık düzenleyici kurumlarından güvenli kullanımını destekleyen, kırk yıllık derinlemesine bilimsel veriler ve değerlendirmelerle desteklenen Roundup'ın güvenliğinin güçlü bir savunucusu olmaya devam ediyoruz" ifadeleri kullanıldı.