Almanya'da çalışmak isteyenlere müjde

Almanya, Almanya'da çalışmak isteyen Türk vatandaşlarına ilaç gibi gelecek bir karar aldı. 1 Ocak 2020'de yürürlüğü girecek bir yasa ile Almanya yurt dışından nitelikli hasta ve yaşlı bakım elamanı alacak.

Almanya'da çalışmak isteyenlere müjde

Yasa henüz yürürlüğe girmeden, Sosyal Hayır Kurumu AWO ve İletişim ve Strateji Şirketi (PKS) işbirliği yaparak çalışmalara başladı.  Sağlık ve Sosyal Hizmet Çalışanları Sendikası (Sağlık-Sen) ile görüşmelere başlayan bu iki kurum bu ay işe talip olanlar ile görüşmelere başlayacak.

Türkiye'den hasta ve yaşlı bakımı işi için çok sayıda başvuru yapılması bekleniyor. Yaşlı nüfusunun giderek arttığı Almanya, bu alanda oluşan işgücü açığımı kapatmak için yasa çıkarıyor. Yasa uyarınca Türkiye dahil nitelikli eleman alımı başlatılacak.
Hürriyet'ten Ali Varlı'nın haberine göre şartların başında üniversite veya meslek lisesi mezunu olmak gerekiyor. Adayların aynı zamanda hasta ve yaşlı bakımında en az 2 yıl tecrübesi olması gerekiyor.

Görüşmeler İstanbul'da yapılacak

Almanya'da bu iş üzerine çalışmak isteyenlerle birebir görüşmeler İstanbul'da yapılacak. Görüşmeler sosyal medya üzerinden yapılan başvuruların değerlendirilmesi sonucu başlayacak. Adaylara İstanbul'da Almanya'ya gittiklerinde zorlanmamaları için ücretsiz Almanca kursu verilecek. Vize işlemlerinde kolaylık sağlanacak adaylar iki hafta süre ile Oldenburg kentinde staj yapacaklar.

Maaşlar 3 bin Euro'yu bulacak

Başvuru yapanlara Almanya’daki yasalara göre ve Almanya’daki koşullara uygun iş sözleşmesi yapılacak. İlk etapda sözleşmeler 2 yıllak olacak. Başvuru sahipleri başlangıçta 2 bin ile 2 bin 500 Euro arasında maaş alacak. Bu miktar daha sonra 3 bin Euro'ya çıkacak. Çalışanlar fazla mesaiyi yapabilecek. Yıllık izinleri ise 30 ila 36 gün arasında değişecek.