Panik olan yatırımcı ne yapmalı, Kripto'da neler oluyor, Şuan için en iyi yatırım aracı hangisi? İslam Memiş açıkladı

Kripto paralar, gümüş, altın, gram altın, dolar ve avro cephesinde neler oluyor? Panik olan yatırımcı ne yapmalı? Altın Piyasaları Uzmanı, Analist, Ekonomi yorumcusu, İslam Memiş son açıklamaları dikkat çekti? Şuan için en iyi yatırım fırsatını açıkladı.

Panik olan yatırımcı ne yapmalı, Kripto'da neler oluyor, Şuan için en iyi yatırım aracı hangisi? İslam Memiş açıkladı

Altın ve Para piyasaları uzmanı ve Ekonomi yorumcusu İslam Memiş son açıklamasında panik olan yatırımcılar ın ne yapması gerekiğinde dair bilgilendirmelerde bulundu. Soğukkanlı olunması gerektiğini söyleyen İslam Memiş, elinde dolar bulunan yatırımcılar için gümüşün şuan için çok güzel bir fırsat sunduğunu söyledi. Dolar ve Avro tarafına da değinen Memiş Gram Altında düşüş yaşanıp yaşanmayacağına dair de açıklamalarda bulundu. 

Kripto paralarla ilgili de konuşan İslam Memiş, silkeleme operasyonunun devam ettiğini ancak yönünün nereye doğru bakacağının şuan için belirsiz olduğunun altını çizdi. 

İslam Memiş'in açıklamaları şöyle; 

Kimsenin beklemediği bir anda küresel piyasalarda Amerikan Merkez Bankası FED ciddi bir operasyon yaptı. Bu operasyon ve birlikte silkeleme operasyonu dediğimiz bu süreçte bütün varlıklarda sert çöküşe neden olduğunu gözlemliyoruz. Özellikle Kripto paralarda Euro Dolar paritesi de diğer para birimlerinde ve emtia fiyatlarında yaşanan bu hızlı çöküş ile birlikte dolar endeksinin 104.64 seviyesine kadar hızlı bir yükseliş tekrar gerçekleştiğini dolar endeksi 1.05 seviyesine gözünü dikmiş durumda.

Yani dolar uluslararası piyasalarda değer kazanma sürecine devam ediyor. Tabi bu hafta FED üyelerini ve FED başkanının açıklamaları vardı. Özellikle tekrar faiz artırma süreci ile alakalı pozitif tonda yapmış oldukları açıklamalarda diğer riskli varlıklarda da sert satışlara neden oldu.

Küresel borsalarda sert düşüşler gördük. Ama akıllı olan yatırımcısı bu günleri daha önceden görebiliyor. Çünkü yüksek bir enflasyon karşısında Merkez bankalarının kontrollü bir şekilde piyasaları manipüle etmesi, özellikle resesyon riski ile küresel piyasaların karşı karşıya kalması, Merkez bankalarının faiz artırmaktan başka bir çaresi kalmaması da gelecek aylar için aslında çok da yönetilebilir bir ekonomiye veya dünya ekonomisi olmadığını da bize göstermiş oluyor.

Her ne kadar yapılan hamleler farklı yatırım araçlarında hiç beklenmedik bir şekilde kimsenin beklemediği bir anda bir silkeleme operasyonu yapması ile birlikte yatırımcıların da bu süreci kesinlikle soğukkanlı panik olmadan ve sakin kalması gerektiğini de özellikle belirtmek isterim.

Bu hafta yaşanan çöküşten sonra bugün tekrar yani haftanın son işlem gününde tekrar paritelerde veya dolar karşısında tekrar aşırı değer kaybetmiş olan kripto paraları da yüzde 5 yüzde 6 civarında tekrar yükseliş olduğunu gözlemliyoruz. Aslında her ne kadar çok düşük bir rakam varsa o piyasaya giren yatırımcı sayısında da ciddi bir artış olduğuna gözlemliyoruz. 

Emtialarda veya paritelerde Satış bitti diye bir süreç yok şu anda silkeleme operasyonu devam ediyor sadece bir tepki alım süreci görüyoruz ama bu operasyonun ne kadar sürece ile alakalı belirsizlik halal masada kalmaya devam ediyor.

Dolarda makas aralıklarına dikkat

Ekranlarda görmüş olduğunuz veya televizyon ekranlarında görmüş olduğunuz rakam her ne kadar 1547 lira seviyesinde olsa da kapalı çarşı piyasada Serbest piyasalarda Şu anda dolar TL kuru nun 15.50 lira olduğunu söyleyebiliriz. Yani serbest piyasalarla bankalar arasında veya ekranlarla arasında 3 liralık makas aralığı var bu makaslar aralığı yaklaşık bir aydır bütün videolarınızı size sık sık belirtiyorum makas aralıklarına dikkat eden yanılgıya girmeyi ne alım yönünde ne de satış yönünde bu makas aralıklarını göz önünde bulundurmayan yatırımcısı alım için veya satış için yanlış hamleler yapabilir.

“Avro şu anda dolar yatırımcıları için nimet”

Euro TL kuru şu anda 16.13 lira seviyesinde sizin ekranlarda görmüş olduğunuz rakamsal değer, ama Kapalıçarşı piyasasında böyle bir rakam yok. Şu anda 16.03 lira seviyesine 16.04 lira seviyesinde olan avro TL kurunun 16.13 lira seviyesinde olduğunu gösteriyor.  Euro dolar paritesi benim beklediğimden daha alt seviyelere geldi. 1.05 düşük ve yüksek seviyesi de ancak dün 103.50 seviyesine kadar tekrar bu operasyon süreci bu silkeleme operasyonuyla sert bir şekilde geriledi.

Şu anda 1.04 seviyesini tutunmaya çalışıyor tutunmaya devam ediyor. Ancak bu seviyelerin oldukça düşük olduğunu tekrar belirtmek isterim. Elinde dolar bulunduran yatırımcılarda tabii ki ben TL ile işlem yapmayı tavsiye etmediğim için harita üzerinden işlem yapmak daha avantajlı olduğu için euro tarafında yaşanan bu düşüşlerde aslında dolar yatırımcının da önünde bir nimet olarak da olduğunu söyleyebilirim.

Altında düşüş sürecek mi?

Altının ons fiyatında takip ettiğim bant aralığı 1.830 - 1.930 bant aralarında kalmaya devam ediyor. Aşağıda 1830 dolar seviyesinin destek seviyesi yukarıda ise 1.930 dolar seviyesi direnç seviyesi olarak takip edeceğiz.

1.830 dolar seviyesi dün kırıldı. Şu anda 1823 dolar seviyesinde bakalım bugünkü kapanışlar 1.830 dolar seviyesinin altında gerçekleşecek mi? Düşüşlerin devam etmesi için ons altın, ons gümüşün veya diğer yatırım araçlarını en az iki gece ard arda kapanış gerçekleştirmesi gerekiyor. O yüzden hem haftalık bazda hem günlük bazda 1.830 dolar seviyesinin altındaki kapanışları olup olmayacağını bugün yakından takip etmek gerekiyor.

Gram altın 

Gram altın tarafında şu anda fiyatı 906 lira seviyesinde. 900 lira seviyesine altına sarkmayan 1 gram altın var. Yine gram altın ve gram gümüşünü kurtarıcısı dolar kuru oldu. Dolar yüksek olduğu için fiyatı gram bazında düşüşler görmedik. Her ne kadar size ekranlarda gram altın TL fiyatını 906 lira gösterseler de şu anda kapalı çarşı piyasasında gram altın TL fiyatı 920 lira… Kuyumcular 5 lira işçilik koyuyor ve 925 lira alıyorsunuz. Yani 906 liraya 1 gram altın yok piyasada.

O yüzden alım satım arasındaki bu yanılgıyı da rafa kaldırmanız gerekiyor ve buna alışmanız gerekiyor.

Gümüş yatırım için şuanda büyük fırsat sunuyor

Gümüşün gram fiyatı 10.34 lira seviyesinde 10.56 lira seviyesine kadar hızlı bir geri çekilme vardı. Ama gümüşün ons fiyatı benim de beklentim den daha fazla değer kaybettiği için şu anda 20.82 dolar seviyesinde olduğu için ve gümüş altın rasyosu biraz yüksek olduğu için altının gram fiyatını kıyasla biraz daha fazla değer kaybetmiş oldu. Elinde bulunan elinde dolar bulunan yatırımcılar için de aslında çok güzel bir fırsat sunmuş oluyor.

Kripto paralarda sert düşüş

Kripto paralarda Bitcoinde sert düşüşler vardı. Bu haftanın favorisi Luna’ydı, Herkes Luna’yı konuştu. Bu tarafta ciddi bataklar oluştu. Şu anda Bitcoin 30.242 dolar seviyesinde görüyoruz. Bakalım 30.000 dolar seviyesi üzerinde tutulabilecek mi? Bu operasyon süreci devam ediyor. Yönü nereye kalacağı tam olarak belirsiz. Çünkü düğmeye basıldı bir silkeleme operasyonu yapıyorlar. Soğukkanlı olmak gerekiyor. Bakalım önümüzdeki haftalarda bu süreç ne kadar daha devam edecek.