Altın yükselecek mi, düşecek mi? Uzman isim açıkladı

Arel Üniversitesi Öğretim Üyesi Doç. Dr. Cüneyt Dirican, Şubat ayından beri gözlenen yükseliş trendini aşağı yönlü kıran altına ilişkin dikkat çeken bir değerlendirmede bulundu. Dirican tv100 canlı yayınında, "1.900 dolar seviyesi ons altında kritik seviye" diyerek uyardı. İşte detaylar...

Arel Üniversitesi Öğretim Üyesi Doç. Dr. Cüneyt Dirican, Rusya Ukrayna operasyonlarının başlamasından bu yana yükseliş hızlanan altın fiyatlarındaki düşüşe ilişkin önemli değerlendirmelerde bulundu.

tv100 canlı yayınında "1.900 dolar seviyesi ons altında kritik seviye" diyerek yatırımcıları uyaran Dirican, oerasyonlara ilişkin haber akışının altın fiyatları üzerinde belirleyici olabileceğini kaydetti. Dirican'ın açıklamalarından satır başları:

İsveç Finlandiya tarafından NATO'ya başvuru noktasında ons altının tekrar 1900 doların üzerine çıkması mümkün olabilir. 

FED Başkanı Powell geçen hafta bir konuşma yaptı. 4 Mayıs akşamı 50 puanlık bir faiz artışı dünyaya duyurulmuş olacak bize göre. O da altını baskılıyor. Çünkü genelde ABD dolarında küresel anlamda onsun fiyatıyla ters ilişki olduğunu söylemiştim. Doların küresel anlamda talebinin çoğalacağı beklentisi ile çünkü bir yandan bilanço daraltacaklar. Yani dolar likditesi yavaş yavaş azalacak. Karşılığında faiz arttığı için talebi daha çok artacağı beklentisi ile değer kazanması bekleniyor ki dolar endeksi zaten 100'lü seviyelerde, euro dolar partiesindeki 1.00'ın altına gelen kısımda görebiliyoruz. ABD dolarının değer kazanması ons altını baskılıyor.

Yaz sezonu gelirken bir alım fırsatı olarak görenler bu seviyeden altın alabilirler.

Enflasyonun artması durumunda altının ons fiyatının yükseliyor olması gerekir. Küresel piyasalarda bizim gibi ülkeler altın alıcısı ülkeler. FED'in faiz artışlarının ardından stagflasyona doğru giden dünyada altına yönelik bir gidişatın olacağı şart koşulur kitaplarda.

Eğer bu iş faiz artışına rağmen çözülemezse ons altında yine farklı dinamikleri konuşuyor olabiliriz. Sanıyorum altın fiyatları aksi bir durum olmadığı sürece küçük bir bant aralığında gidip gelir.