Awa'ların dünyayla ilk teması

Amazon Ormanları'nın derinliklerinde yaşayan Awa kabilesinin azı üyeleri ilk kez görüntülendi. Dış dünyayla ilk kez temas eden Awa kabilesi üyeleri, modern insan karşısında panik yaşadı.

Amazon Ormanları'nın keşfedilemeyen derinlikleri her geçen gün çarpıcı bir gerçeği daha öğrenmemize sebep oluyor. Dış dünya ile tamamen bağlantısız olarak yaşayan Awa kabilesi üyelerinden bazıları derinliklerde araştırma yapan bir ekip tarafından görüntülendi.

Awa kabilesi üyesinin insanları ilk fark ettiği o an...
Awa kabilesi üyesinin insanları ilk fark ettiği o an...

Savaşçı ve avcı bir kabile olarak tanımlanan Awa kabilesinden bir üye, kabilelerin yaşamını ve korunmasını amaçlayan Uluslararası vahşi yaşam örgütünün kameraları tarafından kayda alındığı sırada izlendiğini fark etti ve bir anda panikledi.

Awa kabilesi üyelerinin bir bölümü Brezilya hükümeti tarafından yok edildi.
Awa kabilesi üyelerinin bir bölümü Brezilya hükümeti tarafından yok edildi.

Kabilenin sadece 1 üyesine denk geldiklerini düşünen araştırmacılar, fark edilmelerinin ardından gerçeği anladı. Bir anda ellerinde mızrak ve oklarıyla kameranın açısına giren diğer kabile üyeleri, modern insan ile karşı karşıya gelmek istemedi ve ormanın daha derin bölgelerine doğru kaçtı.

Brezilya'nın eşsiz Amazon Ormanları biz modern insana gerçek doğal asıl yaşanması gereken hayat olduğunu gösteriyor. Guajajara kabilesinin bir üyesi tarafından Maranhao'nun kuzey eyaletinde çekilen görüntülerde kameramana attığı bakış, modern insanın doğa karşısında ne kadar ürkütücü olduğunun bir delili.

Awa kabilesi üyeleri, modern insanı fark ettiği anda kaçmaya başladı.
Awa kabilesi üyeleri, modern insanı fark ettiği anda kaçmaya başladı.

Hayırseverlik mottosuyla kurulan Survival International direktörü Stephen Corry, Brezilya Devlet Başkanı Jair Bolsonaro'nun Amazon'da bulunan Yağmur Ormanları'nı yok etmek istemesenin yerli halkın önündeki en büyük engel olduğunu ifade etti.

Yerlilerin, başlarına geleceklerden habersiz bir şekilde hayatlarını sürdürdüğünü kaydeden Corry, "Jair Bolsonaro tomruk işi yapan arkadaşları için yeni sahalar açmak istiyor. Emir verdiği ekipler bu kabilelerin bazılarını katletti, bazılarını ise uzaklaştırdı. Bunun soykırımdan bir farkı yok" açıklamasında bulundu.

Yerli bir film yapımcısı olan Midia India'dan Erisvan Guajajara ise yerli kabilenin görüntülerini kaydetme yetkileri olmadığını ifade ederek, "Awa'nın filme alma iznimiz yoktu ancak bu görüntüleri kullanmanın önemli olduğunu biliyoruz çünkü onlara dünyaya göstermezsek, Awa avlayıcıları tarafından öldürülecek" dedi.

Brezilya Devlet Başkanı Jair Bolsonaro, tutumunu değiştirmezse yerli halk yok olacak...
Brezilya Devlet Başkanı Jair Bolsonaro, tutumunu değiştirmezse yerli halk yok olacak...

Guajajara kabilesinin üyeleri, izole edilmiş yerli insanları korumayı amaçlayan Amazon grubunun Muhafızlarına ait. Muhafızlar Awa üyelerinin büyük bir bölümü ile iletişim kurmamış olmamalarına rağmen hızla tahrip edilen yağmur ormanlarında çok sayıda Awa yaşadığından emin.