ABD ile 'güvenli bölge' görüşmesi

Cumhurbaşkanlığı Sözcüsü İbrahim Kalın, ABD Ulusal Güvenlik Danışmanı John Bolton ile telefonda görüşme gerçekleştirdi. Görüşmede güvenli bölge, müşterek harekat merkezini n kurulması ve ticaret hacmi ele alındı.

Cumhurbaşkanlığı Sözcülüğünden yapılan açıklamada

"Cumhurbaşkanlığı Sözcüsü Büyükelçi İbrahim Kalın bugün (9 Ağustos) ABD Ulusal Güvenlik Danışmanı John Bolton ile Suriye’nin kuzeyinde Güvenli Bölgenin tesisi, Müşterek Harekât Merkezi’nin kurulması ve iki ülke arasındaki ticaret hacminin arttırılması konularının gündeme geldiği bir telefon görüşmesi gerçekleştirmiştir.

Görüşmede Türkiye’nin güvenlik hassasiyetlerinin göz önünde bulundurularak Suriye’nin kuzeyinde Güvenli Bölge’nin oluşturulmasına dair varılan mutabakatın en kısa sürede hayata geçirilmesi gerektiği belirtilmiştir.

Güvenli Bölge’nin tesisi ile terör koridorunun yerini “barış koridoruna” bırakacağı ve yerinden edilmiş Suriyelilerin emniyetli bir şekilde ülkelerine geri dönmeleri için uygun ortamın sağlanacağı dile getirilmiştir.

Haberin Devamı

Bu çerçevede ABD ile eşgüdüm hâlinde kurulması kararlaştırılan Müşterek Harekât Merkezi’nin bir an önce faaliyete geçirilmesinin önemine işaret edilmiştir.

Suriye’de kurulacak Anayasa Komisyonu ve siyasi geçiş sürecinin hızlandırılması konuları da ele alınmıştır.

Görüşmede ayrıca; ikili ticaret hacminin arttırılmasına yönelik atılacak adımlar ile ABD Ticaret Bakanı Wilbur Ross’un Eylül ayında ülkemize yapacağı ziyaretin önemine vurgu yapılmıştır.

ABD Başkanı Donald Trump’ın bu yıl içinde Türkiye’ye gerçekleştirmesi planlanan ziyarete dair detaylar da gündeme gelmiştir" ifadeleri kullanıldı

Sonraki Haber