AB'de işçilerin yüzde 10'u yoksul: En düşük maaş o ülkede!

AB Komisyonu'nda asgari ücret görüşmeleri başladı. Toplantıda AB ülkelerindeki işçilerin yüzde 10'unun yoksul olduğu ifade edildi.

Avrupa Birliği (AB) Komisyonu, "asgari ücret" konusuna Brüksel'de basın toplantısında üye ülkelerde asgari ücretlerin pazarlık ve toplu iş sözleşmeleri ile belirlenmesini içeren yeni yönetmelik teklifinde bulundu. Toplantıda AB Komisyonu İş ve Sosyal Haklardan Sorumlu Üyesi Nicolas Schmit, AB ülkelerindeki işçilerin yüzde 10'unun yoksul olduğuna dikkat çekti.

AB Komisyonu Kıdemli Başkan Yardımcısı Valdis Dombrovskis de AB ülkelerinde çalışanların yaşamlarını yeterli koşullarda sürdürmesi gerektiğini belirtti.

İşçi ve işveren organizasyonları gibi sosyal ortakların ulusal ve yerel olarak asgari ücretlerin müzakeresinde önemli rol oynadıklarını anımsatan Dombrovskis, ücretlerin toplu iş sözleşmeleri ile belirlenmesini desteklediklerini anlattı.

AB'de en düşük asgari ücret 312 euro

Haberin Devamı

AB üyesi 27 ülkenin 21'inde asgari ücret uygulaması bulunuyor. AB içerisinde asgari ücret en düşük 312 euro ile Bulgaristan'da ve en yüksek 2 bin 142 euro ile Lüksemburg'da uygulanıyor. 

Asgari ücret uygulanmayan AB ülkeleri ise Danimarka, İtalya, Güney Kıbrıs Rum Yönetimi, Avusturya, Finlandiya ve İsveç olarak öne çıkıyor. Bu ülkelerde ücretler toplu iş sözleşmesi müzakereleri sonucunda belirleniyor.

Sonraki Haber