Barış Yarkadaş gündeme getirdi; MEB okul kantinlerindeki fahiş zamma karşı harekete geçti

tv100.com yazarı Barış Yarkadaş'ın okul kantinlerine yapılan fahiş fiyat artışlarını gündeme getirmesinin ardından Milli Eğitim Bakanlığı kiraları yüzde 25 artışla sabitleme kararı alındığını duyurdu.

tv100.com yazarı Barış Yarkadaş önce "Bu karar, çocukları aç bırakır" ardından "AKP'li bakanlık işin kolayını bulmuş..." başlıklı yazılarıyla okul kantinlerinde yaşanan fahiş fiyat artışlarını gündeme getirmişti. Milli Eğitim Bakanı Mahmut Özer, bugün yaptığı bir açıklamayla gelen şikayetler nedeniyle okul kantinlerine zammı yüzde 25'e sabitlediklerini açıkladı.

Yazılarında okul kantini işleten esnaflar başta olmak üzere okul müdürülerine kadar her kademeden insanlarla yaptığı görüşmeleri aktaran Yarkadaş ilk yazısında şu bilgileri paylaşmıştı:

BU NASIL BİR KİRA ARTIŞI!

"Devlet okullarının kantinlerini işleten esnaflar, ilçe milli eğitim müdürlüklerinin, hükümetin uyguladığı kira zammı oranını bile hiçe sayarak, ‘’fahiş uygulamalar içine girdiği’’ni belirtiyor.

Haberin Devamı

İstanbul Anadolu Yakası’nda bulunan okul kantinini işleten bir esnaf, şunu söylüyor:

“Biz okul kantinlerini 5’er yıllık sözleşmelerle işletiyoruz. Beş yılda bir okulun niteliğine bakılarak sözleşme yenileniyor. Öğrenci sayısı, okulun vasfı gibi kriterlere bakılarak normal kira artışları yapılıyor. Ancak şu günlerde hepimiz şoka uğradık. İstanbul’daki devlet okullarının kantinlerini işletenlerden astronomik rakamlar isteniyor.”

Başka bir kantin işletmecisi de şunları söylüyor:  

Örneğin Hacı Mustafa Tarman Anadolu Lisesi’nin kantin kirası 6 bin 650 TL’den 25 bin TL’ye, Fenerbahçe Anadolu Lisesi’nin kantin kirası 9 bin TL’den 23 bin TL’ye, Bahçelievler Bülent Ecevit Ortaokulu’nun kantin kirası 6 bin 500 TL’den 15 bin 250 TL’ye çıkarılmıştır. İstanbul’un her yerinde buna benzer fahiş kira artışları söz konusu. Hiçbir kantinci esnafı bu kiraları ödeyemez. Birçok arkadaşımız kantinleri kapatır.”

Haberin Devamı

“HER ÜRÜNE ZAM YAPILIR AMA…’’

Bir kantinci esnafı ise farklı bir noktaya dikkat çekiyor:   

“Biz Kadıköy’de bir tostu 15 TL’ye, bir ayranı 7 TL’ye satıyoruz. Fiyatları artırmamız da öyle kolay değil. Epey bir prosedürü var. Bağcılar’da, Küçükçekmece’de, Esenler’de bu fiyatlar daha da aşağıda. Oradaki çocuklar bu fiyatları bile çok buluyor. Şimdi kira artışını karşılamak için ürünlere zam yapılsa, beslenme çantaları zaten boş olan çocuklar bu kez hiçbir şey alamayacak. Çocuklar aç kalacak.”

"MEB HAKİKATEN İŞİN KOLAYINI BULMUŞ…"

Haberin Devamı

Barış Yarkadaş, bugün yayımlanan son yazısında ise fahiş zamların perde arkasını yazmıştı.

Bir kantin sahibinin, “Sizin de yazınızda yer verdiğiniz üzere, İstanbul’da bulunan 3 bin 63 devlet okulunun 2 bin 650’sinde kantin var. Bu kantinler beş yıllık sözleşme ile işletilir. Kantin işletmecileri her ay belli bir miktarda kira öder. Bu paranın yüzde 3’ü Maliye’ye, yüzde 10’u İlçe Milli Eğitim Müdürlüğü’ne, yüzde 10’u İl Milli Eğitim Müdürlüğü’ne, yüzde 77’si ise Okul Aile Birliği eliyle okul yönetimine bırakılır" açıklamasını aktararak yaşananlara şu sözlerle tepki göstermişti:

"MEB hakikaten işin kolayını bulmuş… Baksanıza; kantinden elde edilen gelirin bir kısmı il, bir kısmı ise ilçe milli eğitim müdürlüğüne gidiyor. Böylece, okul kantinleri okulların yanı sıra bakanlığın kurumlarını da finanse ediyor. Kiralara yapılan yüzde 300’lük artışın sebebini şimdi daha iyi anladınız mı? AKP’li MEB, zaten yetersiz beslenme sıkıntısı yaşayan öğrencilerimizin yiyecekleri tostlarının daha da pahalanmasına ve küçülmesine yol açıyor. Milli Eğitim Bakanı Mahmut Özer bunu dert ediyor mu acaba?"

BAKAN ÖZER: SON ZAMANLARDA ARTAN ŞİKAYETLER NEDENİYLE BU KARARI ALDIK

Milli Eğitim Bakanı Mahmut Özer, bugün yaptığı açıklamada kantin zamlarının yüzde 25'e sabitleneceğini duyurdu.

Bu kararı alma nedeninin son zamanlarda artan şikayetler olduğunu belirten Bakan Özer,  "2022- 2023 Eğitim-Öğretim Yılı boyunca kantinlerdeki kira artışını yüzde 25 artışla sabitleme kararı aldık. İnşallah bugün gerekli yazışmaları da tamamlayıp bilgilendireceğiz ve okul kantinlerimizdeki kira artışlarını bu şekilde sabitlemiş olacağız" dedi.

Bakan Özer sözlerini şöyle tamamladı: 

"Amacımız öğrencilerimizin, gençlerimizin, çocuklarımızın, yavrularımızın çok sağlıklı bir şekilde bu hizmetten faydalanabilmeleri, elbette çok makul bir fiyatla bu hizmetten faydalanabilmeleri. Öğretmenlerimizin benzer şekilde, okul yönetimimizin de benzer şekilde. Bu kira indirimini sağladıktan sonra da kantinlerdeki ürünlerin indirimini de okul yönetimlerimiz bizzat takip edecekler. Amacımız kantin işletmecilerini mağdur etmeden en önemlisi o hizmetten yararlanan öğrencilerimizin, öğretmenlerimizin sağlıklı ürünlerle buluşmasını sağlamak. Aldığımız bu kararın hayırlı olmasını diliyorum."

Sonraki Haber