Bayram öncesi otobüs bileti satışlarında rekor!

Kurban Bayramı tatilinin kaç gün olacağı henüz netleşmemişken, bilet satışlarında rekor artış yaşanıyor. Bayrama sayılı günler kala uçak biletleri tükendi. Yaklaşık 5 milyon kişi ise tercihini otobüs yolculuğunu tercih etti. Karadeniz Bölgesi'ne yoğun ilgi var.

Bayramın yaz sezonuna denk gelmesiyle tatili değerlendirmek isteyenler uzun zaman önce uçak biletlerini aldı. Pek çok noktaya uçaklarda yer bulmak imkansız hale gelirken, planlarını son güne bırakanlar otobüs firmalarına yöneldi. Bu süreçte pek çok vatandaş artan bilet fiyatlarından şikâyetçi.

- Online satışlar yüzde 100 arttı

Bayram dönemi için otobüs bileti satışları rekor kırarken, dikkat çeken bir diğer unsur da online satışlardaki dev büyüme oldu.

Online otobüs bileti satışı yapan obilet.com’un CEO’su Yiğit Gürocak, geçen yıl Kurban Bayramı dönemiyle kıyaslandığında otobüs bileti satışlarında yüzde 100’lük bir artış olduğunu belirtti.

Haberin Devamı

Yiğit Gürocak, “Yaz sezonuna denk gelmelerinden dolayı Türkiye’de seyahatin en yoğun olduğu zaman dilimlerinin bayram tatilleri olduğunu görüyoruz. Kurban Bayramı’nda hem tatil bölgelerine hem de memleketlerine gitmek isteyenlerin yoğun talebi, özellikle otobüs bileti satışlarında geçen yıla oranla rekor bir artışa sebep oldu. Biz son bir haftada 300 bin adet otobüs bileti satışı gerçekleştirdik. Beklentimiz son güne kadar 1 milyondan fazla satış gerçekleştirmek” dedi.

- Ek seferler yolda, Karadeniz’e yoğun ilgi var

Her yıl olduğu gibi bu yıl da otobüs firmaları yüzlerce destinasyona ek sefer koymaya hazırlanıyor. Ramazan Bayramındaki 9 günlük tatil için binlerce ek sefer koyan firmaların, beş gün sürecek Kurban Bayramı tatili için de 10 bin ek sefer koymasıyla vatandaşın mağdur edilmemesi planlanıyor.

Bu konuda açıklama yapan Yiğit Gürocak; “Bayrama çok az kalmasına rağmen özellikle Bodrum, Antalya, Fethiye, Çeşme gibi popüler tatil yörelerine yoğun ilgi devam ediyor. Ayrıca Karadeniz Bölgesi’ne bilet satışlarımız da arttı. Bunda fındık, çay toplama gibi bölgesel faktörler de etkili. Halkımız bu bayramda otobüs biletine ortalama 95-100 TL para harcadı” dedi.

Haberin Devamı

- Son dakikacılar için uçak bileti bulmak zorlaşıyor

Bayram sebebiyle uçak biletleri çok hızlı tükenirken, planlarını önceden yapan vatandaşlar Türkiye genelinde ortalama 250 TL’den başlayan fiyatlarla uçak bileti aldı. Son dakikacılar için ise fiyatlar 350-400 TL arasında değişiyor.

- TURİZMİN EN YOĞUN OLDUĞU SEZON

Türkiye Otelciler Federasyonu (TÜROFED) Başkanı Osman Ayık, turizmin yoğun olduğu bir sezonun yaşandığını söyledi.

Haberin Devamı

Yurt dışından Türkiye'ye ciddi bir talep olduğunu, Kurban Bayramı ile gelecek iki haftada yoğunluğun daha da artacağını aktaran Ayık, halihazırda birçok tesiste doluluk oranlarının yüzde 90'ların üzerine çıktığını, Kurban Bayramı'nda da birçok tesiste bu oranın yüzde 100'e ulaşacağını dile getirdi. 

Hemen hemen tüm bölgelerde ciddi bir hareketliliğin söz konusu olduğunu belirten Ayık, iç pazarın ise özellikle iklimden dolayı Ege Bölgesi'ni tercih edeceğini öngördü.

Akdeniz Bölgesi'nin, Ege'ye göre daha sıcak olduğunu hatırlatan Ayık, iç bölgelerde de hareketlilik beklediklerini, Kurban Bayramı dolayısıyla akraba ziyaretlerinin ön plana çıktığını ifade etti.

Yurt içinde yoğun şekilde yatay hareketlenme olacağını belirten Ayık, "Ramazan Bayramı'nda 5 milyon civarında bir hareketlilik yaşadık, Kurban Bayramı'nda da bunun üstüne çıkacak. Kıyılarda ve konaklama tesislerine dönük hareketler belki Ramazan Bayramı seviyesinde olmayabilir ancak toplam hareketlilik Ramazan Bayramı'ndaki hareketliliğin üstüne çıkabilir diye bekliyorum. Ekonomik boyut da birkaç milyar liranın üstüne çıkar."

Bayram tatilinin uzatılmasının bir anlamı olmayacağını ifade eden Ayık, insanların daha ekonomik tatil ve uzun vadeli plan yapabilmeleri için blok tatillerin mutlaka yılın başında açıklanması gerektiğini bildirdi.

Son dakika yapılan uzatmaların genel anlamda turizme çok büyük bir katkısı olmadığını ifade eden Ayık, 2020 yılında öngörülen blok tatillerin, yılın ilk ayında açıklanmasını istedi. 

- "Rakamlar bizi teyit eder nitelikte"

Turizm açısından yedi aylık rakamların son derece olumlu olduğunu, tablonun bekledikleri gibi şekillendiğini belirten Ayık, "Yıl başında Türkiye'nin 2019 yılında yeni bir rekor kıracağını söylemiştik. Mutlaka çift haneli bir büyüme yapacağını ve 50 milyonun üzerindeki yabancı misafir sayısını göreceğimizi bekliyorduk. Şu ana kadar da gerçekleşen rakamlar bizi teyit eder nitelikte. Çift haneli bir büyümemiz var ve yılın geri kalan bölümünde de bu trendin devam etmesi koşuluyla 50 milyonun üzerinde yabancı ziyaretçiyi göreceğiz." diye konuştu. 

Profesyonel Otel Yöneticileri Derneği (POYD) Başkanı Ülkay Atmaca da Ramazan Bayramı'ndaki gibi bir hareketlilik beklediklerini söyledi.

"Tatiller uzatılmamasına rağmen Türkiye'nin dört bir tarafındaki tesislerin çok büyük bölümünde oteller doldu, boş yer bulmak çok zor." diyen Atmaca, keyifli bir tatil geçirmeyi beklediklerini dile getirdi. 

Turizm rakamlarının 1 Ocak - 31 Temmuz'da son derece sevindirici nitelikte olduğuna işaret eden Atmaca, Antalya genelinde yüzde 17'lik artış olduğunu kaydetti.

Sonraki Haber