BES birikimlerine haciz şoku!

Yargıtay, Bireysel Emeklilik Sistemi (BES) birikimlerinin kısmen haczedilebileceğini karar verdi. Peki bu ne anlama geliyor? Detaylar haberimizde.

Tasarrufu teşvik için geliştirilen devlet destekl BES'e yaklaşık 7 milyon kişi kayıtı. Yıl başında başlanan Otomatik Katılım Sistemi'yle birlikte 5 milyonu aşkını kişi sisteme girmişti. 

Bireysel Emeklilik Sistemi'nde biriken parasına haciz gelen bir kişinin İcra Hukuk Mahkemesi'ne başvurmasının ardından Yargıtay'ın verdiği karar kafaları karıştırdı.

Kararda BES birikimlerinin 'kısmen haczedilebileceği' belirtildi. Bu durum emsal olarak kabul edilecek.

Posta'nın haberine göre alacağını tahsil edemeyen bir kişinin BES katılım payı üzerine haciz şerhi koydurması üzerine  emekli adayı olan borçlu kişi haczin kaldırılması için mahkemeye başvurdu. 

Haberin Devamı

Kişinin, BES fonu katılım payları değerinin 67 bin 896 TL olduğu mahkemece tespit edildi.  4632 sayılı Kanun gereği bu tutar haczedilmesi mümkün olmayan tutar kapsamında kaldığı için borçlunun haczedilmezlik sınırını aşan bir birikiminin bulunmadığına hükmedildi. Bunun üzerine haciz kaldırıldı.

Temyize gitti

Alacaklı ise bu kararı temyize götürdü. Yargıtay 12’nci Hukuk Dairesi, “Mahkeme, öncelikle şikayetçi borçlunun sisteme giriş tarihi esas alınıp, BES’te kaç ay kaldığı ve haciz tarihi itibarıyla brüt asgari ücret tutarı tespit edilerek, bilirkişi incelemesi sonucuna göre, borçlunun alacağının haczedilebilir kısmını belirlemeliydi” dedi.

BES'te biriken paranın tamamının haczi mümkün değil. Ancak Yargıtay'ın bu kararına göre katılımcının birikime başladığı ay sayısıyla brüt asgari ücretin çarpılmasıyla ortaya çıkan tutar 'haczedilemezlik sınırını' oluşturuyor. Eğer birikim bu sınırı geçtiyse, geçen tutar haczedilebiliyor.

Sonraki Haber