Bir zamanlar dünyanın en yüksek noktalarından birinde onlar yaşadı. Bilim insanları, 6000 metre yükseklikte ve eksi 40 derecede onları görünce şaşkına döndü

Dünyanın en ilginç keşiflerinden birini yapan bilim insanları, 6000 metre yükseklikte ve eksi 40 derecede onları görünce şaşkına döndü. Dünyanın en yüksekte yaşayan memelilerinin mumyaları bulundu. Bilim insanları, Şili'de bulunan And Dağları zirvesinde fare mumyalarına ulaştı. Onların bu bölgeye nasıl geldiği, nasıl beslendiği ve nasıl hayatta kaldığı merak konusu oldu.

Eksi 40 santigrat dereceye kadar düşen dondurucu sıcaklıklar ve dağ tepelerinin yüzlerce, bazen de binlerce metre altındaki bitki örtüsüyle, And Dağları'nın zirveleri son derece sert bir çevreyi koruyor. Peki yaprak kulaklı bir fare türü nasıl bu çorak araziyi kendine yuva haline getirdi? Arjantin, Şili, Bolivya ve ABD'den bilim adamlarından oluşan bir ekip, Şili ve Arjantin'in Atacama Platosu'nda 6.000 metrenin üzerindeki yüksekliklerde 13 mumyalanmış fare keşfettikten sonra cevaplamaya çalıştığı soru bu oldu.