Dünyadan başta liste kan kırmızısı kodlu olarak Türkiye'ye acil uyarı... Çorum, Sivas, Tokat, Çankırı, Kastamonu ve İstanbul'u doğrudan ilgilendiriyor. Yandık bittik

Havaların ısınmasıyla birlikte artan kene ısırığı vakalarına ilişkin dünyadan korkunç bir uyarı geldi. Ülkemizde en çok Çorum, Sivas, Tokat, Çankırı, Kastamonu ve İstanbul'da rastlanan kenelere yönelik vatandaşlar dikkatli ve tedbirli olmaları konusunda uyarıldı. Belirtilene göre, kene ısırıkları insan vücudunda "kırmızı et alerjisi" veya "kene ısırığı et alerjisi" olarak bilinen bir sendroma neden oluyor. Kene ısırığına maruz kaldıktan sonra et tüketmek alerjiyi tetikleyebiliyor.

Hastalık Kontrol ve Önleme Merkezleri (CDC), Perşembe günü Morbidite ve Mortalite Haftalık Raporunda, kene ısırmasıyla tetiklenen, az bilinen, yaşamı tehdit eden bir gıda alerjisinin ABD'de yüzbinlerce insanı etkileyebileceği konusunda uyardı. Durum, "kırmızı et alerjisi" veya "kene ısırığı et alerjisi" olarak da bilinen Alpha-Gal Sendromu (AGS) olarak adlandırılır. Öncelikle Güneydoğu ve Doğu eyaletlerinde bulunan Lone Star kenesinin ısırmasıyla başlar. Kenenin tükürüğü, ısırıkla vücuda enjekte edilen alfa-gal adı verilen bir şeker molekülü içerir. Bu, belirli kırmızı et türlerine (öncelikle domuz eti, sığır eti, tavşan, kuzu veya geyik eti) veya memelilerden yapılan ürünlere (peynir, süt, diğer süt ürünleri ve jelatin dahil) karşı alerjileri tetikler.