Dünyayı aynı anda aynı şekilde hayrete düşüren haber şimdi geldi. Tam 2 kat büyüklüğümüzde, ilan edildi

Bilim insanları tarafından yapılan incelemeler sonucunda Dünya'nın yaklaşık iki katı büyüklüğünde bir gezegen keşfedildi. TOI-733b olarak adlandırılan gezegen duyan herkesi hayrete düşürdü.

Bilim insanları, TOI-733b, NASA'nın teleskobu TESS tarafından yapılan incelemelerle yeni bir gezegen buldu. 245 ışık yılı uzaklıkta bulunan gezegen in okyanuslarla kaplı olduğu ifade edildi.

ANAHTAR ROL OYNAYABİLİR

Sadece 4,9 günlük bir periyotta güneşten biraz daha küçük bir yıldızın yörüngesinde dönen gezegenin göreceli benzerlikleri, evrendeki gezegen oluşumlarını anlamakta anahtar rol oynayabileceği kaydedildi.
TOI-733b'nin araştırmacılar için özellikle ilginç tarafının büyüklüğü olduğu belirtildi.

Haberin Devamı

Gezegen üzerinde uzak mesafeden yapılan yoğunluk ölçümleri, ya bir zamanlar sahip olduğu atmosferi kaybettiğini ya da tamamen suyla kaplı bir gezegen olduğunu gösteriyor.

ATMOSFER YAVAŞÇA TÜKENMEKTE

Bununla birlikte, birkaç veri noktası TOI-733b'nin atmosferinin yavaşça tükenmekte olduğunu ve bunun da yıldızının ısısına olan yakınlığından kaynaklanabileceğini gösteriyor.

Diğer teoriler TOI-733b'nin hidrojen ve helyumunu kaybettiğini ve bunun yerine su buharı ile dolu bir atmosferi koruduğunu veya daha ağır elementlerden oluşan ikincil bir atmosferi yeniden oluşturduğunu öne sürüyor.

Haberin Devamı

İLGİNÇ DERECEDE BÜYÜK 

Araştırma Astronomy & Astrophysics tarafından gezegene ilişkin yapılan araştırmada, gezegenin keşfinin astronomi alanında ne kadar heyecan verici ve "ilginç" olduğuna değinilerek, "dış gezegen bilimindeki büyük bulmacaları çözmek için küçük ama anahtar bir parça" olma potansiyeline sahip olduğu belirtildi.

Araştırmada, "Giderek artan derinlemesine teorik analizler ve mevcut ve gelecekteki tesisler tarafından yüksek hassasiyetli takip vaadiyle, gezegen oluşumu ve evrimiyle ilgili önemli sorulara cevap bulma yolunda ilerliyor gibi görünüyoruz" denildi.

Sonraki Haber