Dünyayı hüngür hüngür ağlatan fotoğraf karesi... Kısa sürede tüm dünyaya yayıldı. Bir annenin en çaresiz anı işte bu

Vahşi yaşam fotoğrafçısının yakaladığı fotoğraf, görenleri çok üzdü. Kartalın çakal yavrusunu annesinin yanından kapıp kaçmaya çalıştığı anları fotoğraflayan adam, o anların eşsiz bir deneyim olduğunu söyledi. Annenin çaresizliğini yakalayan fotoğrafçı, yavrunun kartalın pençesinden düşüp annesine döndüğünü söyleyerek mutlu son haberini verdi.

39 yaşındaki fotoğrafçı Ateeb Hussain, güneybatı Kenya'daki Maasai Mara Ulusal Koruma Alanı'na yaptığı bir gezide, bir kartalın annesinden bir çakal yavrusunu kaptığına tanık oldu. Hussain çekim için "Maasai Mara ovalarında yüksek dram. Bir çakal anne, çakal yavrusunu annesinin burnunun dibinden kapmayı başardıktan birkaç dakika sonra, bir şekilde sarımsı kartalın avını düşürmesine yetecek kadar baskı yapmayı başarır." diye yazdı.

"İZLEMEK İÇİN UZAKTA DURMUŞTUK"

Kartal ve çakal ailesi arasındaki gergin an, 19 Eylül 2021'de yıllık antilop göçünün zirve yaptığı sırada yaşandı. Fotoğrafçı PetaPixel'e "Belirli bir yere giderken saat sabah 8 civarındaydı" dedi. Hussain, "Bir leopar ve olası bir geçiş hakkında bazı bilgiler almıştık. Biz o yöne doğru giderken ağzında yavrusu olan çakal annenin hızla hareket ettiğini gördük. İzlemek için biraz uzakta durmuştuk. Rehberimiz bize, büyük olasılıkla bu çakal ailesinin yuva değiştirdiğini açıkladı. Bu özel bölge, göç eden sürülerle ve dolayısıyla birçok sırtlanla oldukça meşguldü. Başlangıçta beş küsur dakika izleyip yolumuza devam etmeyi düşünmüştük." dedi ve devam etti:

Haberin Devamı

“Bir süre izledikten sonra Çakal'ın çok temkinli ve gergin olduğunu fark ettik. O bölgede pek çok sırtlan vardı, belki de yuvalarını taşımak için sebeplerden biri. Durur, yavruyu aşağıda tutar ve her birkaç yüz metrede bir bölgeyi tarardı. Genellikle çakallar safari araçlarına pek aldırış etmezler ve yakın yaklaşmaya izin verirler, bu birey zaten oldukça stresli görünüyordu ve biz de biraz uzakta durup paralel takip etmeye karar verdik.” şeklinde konuştu. 

NÖBET TUTTU VE BEKLEDİ

Grubun sabırla beklemesi ve gözlemi, beklenmedik bir an gözlerinin önünde gelişmeye başlayınca aniden işe yaradı. Hussain, "Yaklaşık on ila on beş dakika sonra, aniden sarımsı bir kartal saldırıp yavruyu annesinin çenesinden almaya çalıştı. Çakal eğilmiş ve kartaldan kaçmıştı. Kartal biraz uzağa indi ve nöbet tuttu. Bunu takiben çakal durup etrafı tarayarak ilerlemeye devam etti. Kartal birkaç deneme daha yapacaktı ama her seferinde çakal onu alt edecekti. Birkaç başarısız denemeden sonra, kartal nihayet avını ele geçirmeyi başardı, hareket kısa sürdü ve belki birkaç saniye sürdü. Kartal yavruyu yakaladı, çakal onun peşinden koştu ve yavru, uçuşun ortasında düşürüldü.” dedi. 

Haberin Devamı

SIKI KAVRAYAMADI

Çakal yavrusu, neredeyse yakalanmaktan zarar görmemiş gibi görünüyordu ve görünüşe göre kartal, anne çakal onu şiddetle savunurken yavruyu yeterince sıkı bir şekilde kavrayamadı. Birkaç denemeden sonra kartal pes etti ve uçup gitti.

Fotoğrafçı, "Ortağıyla yeni bir yuvada yeniden bir araya geldiğini görene kadar çakalı bir kilometre kadar takip ettik. Görüşün tamamı bir saat kadar sürmüş olmalı."Vahşi doğayı keşfettiğim onca yıl boyunca, daha nadir ve dramatik bir türler arası etkileşimle karşılaştığımı hatırlamıyorum. Yavru düştüğü için oldukça şanslıydı ve yakalama girişiminden kurtuldu.” ifadelerini kullandı.

Sonraki Haber