Ev almadan önce bu haberi mutlaka okuyun: Konut alırken dolandırılan binlerce mağdur var

Türkiye'nin en önemli sorunlardan bir tanesi de konut alırken dolandırılan tüketiciler. Özellikle büyük firmaların yapmış olduğu konut satışlarında maketten al yöntemiyle satış yapan firmalar aradan geçen yıllara rağmen, ne yazık ki konutları hak sahiplerine teslim etmediler.

Türkiye'de konut alırken dolandırılan 300 bin üzerinde mağdur var. Bunların ailelerini de dahil edersek ortaya 1.5 milyonluk bir mağdur vatandaş kitlesi çıkıyor. Kendisi de bir mağdur olan Konutla Dolandırılan Hak Sahipleri Platformu Başkanı Özlem Hanelçi, yeni mağduriyet yaşanmaması için ev alacak olanlara hayati derecede önemli uyarılarda bulunuyor.

Medyatava'nın sorularını cevaplayan Hanelçi: Yıllardır hak arıyorum. Konut aldığınız firmanın büyüklüğü, tanınırlığı, mal varlığı sizi aldatmasın.

Türkiye'nin en önemli sorunlardan bir tanesi de konut alırken dolandırılan tüketiciler. Özellikle büyük firmaların yapmış olduğu konut satışlarında maketten al yöntemiyle satış yapan firmalar aradan geçen yıllara rağmen, ne yazık ki konutları hak sahiplerine teslim etmediler.

İstanbul-Esenyurt bu konuda öncelikli bir bölge haline geldi. Hatta ilk konut teslim edilmemesi mağduriyeti de bu bölgede yaşandı. Ancak daha sonra anlaşıldı ki, maketten konut satış anlaşması yapan yüzbinlerce mağdur var ortada. Bu hak sahipleri peşinat olarak yatırdıkları paralarla uzun vadeli konut sözleşmelerine imza atıp, oturacakları konutların bitmesini beklediler. Ancak bu öyle olmadı. Hem yatırdıkları peşinattan, hem de gelecek hayali kurdukları evlerinden oldular. Müteahhitler, büyük firmalar ne mi yaptı? Hiç bir şey... Yasal olarak bu mağduriyete uğrayan insanların sorunları çözüldü mü?

Haberin Devamı

Özlem Hanelçi, konut satışlarındaki dolandırıcılığın ne olduğun ve nasıl bir önlem alınması gerektiğini, ev alacak olanlara ne gibi tavsiyeleri olduğu cevapladı.

Ön ödemeli maketten konut satışı nedir? Sizin platform bu satıştan kaynaklı mağduriyet yaşayanların sesi mi?

Müteahhitlerin sermaye ihtiyaçlarını gidermek konut tüketicilerinin de bitmiş konutlara nazaran finans maliyeti eklenmediği için biraz daha uygun satış fiyatları olan projelerden konut sahibi olmalarını sağlayan projeden (maketten) satış sisteminin adı “ön ödemeli konut satış sistemidir”

Ülkemizde ön ödemeli konut satışı 4077 sayılı tüketiciyi koruma kanununda kampanyalı satışlar bölümünde yer almış ve Ticaret Bakanlığı izni ile yapılması zorunluydu.

Haberin Devamı

“Bakanlık İznine Tabi Mallar

Madde 10 — Düzenlenecek kampanyalı satışlarda, aşağıda yer alan malların kampanyaya konu olması durumunda, 11 inci maddede belirlenen usul ve esaslar çerçevesinde "Kampanyalı Satış İzin Belgesi" alınması zorunludur.

a) Konut ve tatil amaçlı taşınmaz,

b) Motorsiklet,

Haberin Devamı

c) Otomobil,

d) Minibüs.

Yukarıda belirtilen malların dışında kalan mallar ile hizmetlerin, kampanyalı satış yöntemi ile satılması durumunda Bakanlıktan veya Müdürlükten izin alınmasına gerek yoktur.”

2014 te yürürlüğe giren 6502 sayılı tüketiciyi koruma kanunda izin alma şartı kaldırılarak konut ve tatil amaçlı taşınmazlar ön ödemeli konut satışları başlığında ele alınarak kanunda özel olarak yer verilmiştir. Yasa gereği Belediyeden onaylı ruhsatı alınmamış kat irtifaklı tapuları çıkartılmamış projelerden maketten satış yapılması yasaklandı. Daha önceki satışlarında yeni yasaya uygun hale getirilmesi yasaya eklendi. Bu kadarı ile de yetinilmeyip maketten ön ödemeli konut satışı yapılabilmesi için tüketiciye bir sözleşme ile beraber kat irtifaklı tapunun devri veya noterde yapılmış sözleşmenin tapuya şerh edilmesi şartı getirildi.

Peki bu güvenceler yeterli miydi. Koruma tedbirleri sadece bu kadar mıydı?

Yasada konutların teslim edilmemesi halinde tüketicinin ödediği bedeli garanti altına alabilmek için emredici hüküm olarak teminat şartı da getirildi. Kısaca özetlersek 2014'te yürürlüğe giren yasa öncesinde Bakanlık izni ile yapılması gereken maketten satışlar 2014 sonrası ön ödemeli konut satış sözleşmeleri başlığı ile çok daha sıkı şartlara bağlandı. Satışlar mevcut kanunlara uyularak yapılmış olsaydı kimse mağdur olmazdı, istese de olamazdı.

Türkiye'de konut dolandırıcılğı açısından baktığımızda ne kadarlık bir kitle bu satışlardan mağdur oldu? Savclıık bu konuda kaç dava açtı şu ana kadar?

“Konutla Dolandırılan Hak Sahipleri Platformu” nu Tüketici Başvuru Merkezi Onursal Başkanı Aydın Ağaoğlu'nun tavsiyesi ve Tüketici dernek başkanlarımızın yardımları ile kurmadan önce sadece Esenyurt bölgesinde konut dolandırıcılığı olduğunu düşünüyorduk. Platformumuz yapmış olduğu eylemlerle sosyal medya ve medyada yer almaya başladıktan sonra ülkemizin her yerinden ve yurt dışında yaşayan insanlardan benzer problemleri yaşayanların bize ulaşması ile olayın boyutlarının ülkemiz sınırlarını aştığının farkına vardık. Mağduriyetin boyutları hakkında net bir rakam ancak TBMM de kurulacak bir araştırma komisyonu ile tespit edilebilir. Fakat biz bu rakamın takribi 300 bin kişi aileleri ile beraber 1,5 milyon kişiyi etkileyecek boyutlarda olduğunu tahmin etmekteyiz.

Türkiye Konutla Dolandırılan Hak Sahipleri Platformu başkanı olarak ev almak isteyenler tavsiyeniz nedir?

Paraları yeterli ise iskanı alınmış konut satın alsınlar. Şayet illaki projeden konut satın almak zorunda kalırlar ise 6502 sayılı yasanın ön ödemeli konut satışları ile ilgili maddelerini okusunlar anlatabilecek derecede anlasınlar. Şayet 6502 sayılı yasadaki maddelere uygun satış yapan proje üreticisi ve satıcısı bulurlar ise projeden de konut satın alabilirler. Platform başkanı olarak ben de mağdurum. Ülkemizin en ünlü holdinglerden birine bağlı bir firmadan konut aldım ve mağdur oldum.Yıllardır hak arıyorum.Konut aldığınız firmanın büyüklüğü, tanınırlığı, mal varlığı sizi aldatmasın. Kanunlara uymadan satış yapan bir firmadan konut değil çakıl taşı bile almayın. Mağdur olursunuz.

Kaynak: Medyatava

Sonraki Haber