Duyurdular! Kripto parada yeni dönem...

Kripto para piyasalarında şok etkisi yaratan Thodex skandalının ardından gözler Merkez Bankasının gelecek hafta açıklayacağı düzenlemelere çevrildi. Peki, neler yapılacak? İşte ayrıntılar...

Merkez Bankasının gelecek hafta hayata geçirilecek kripto para düzenlmeleri Thodex skandalının ardından dağılma aşamasına gelen kripto para piyasalarında merakla bekleniyor. Merkez Bankası kripto paralar için Çalışma, Hazine ve Maliye Bakanlığı koordinasyonunda Merkez Bankası, Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurumu (BDDK), SPK ve diğer kurumlarla iş birliği halinde olarak finansal, hukuksal ve teknolojik altyapı oluşturacak.

Yeni düzenleme ile hem yatırımcının korunması hem de kripto para alım-satımında denetim, gözetim mekanizmalarının güçlendirilmesi ve vergi düzenlemelerinin devreye girmesi bekleniyor. Gelir vergisi veya doğrudan vergiler yoluyla mı olacağı önümüzdeki günlerde netleşecek. Bankacılık Düzenleme ve Deneyleme Kurulu (BDDK) bu mekanizmanın finansal tüketicinin korunması, piyasa bütünlüğü ve rekabetin güçlendirilmesine yönelik gözetim tarafında yer alacak.

Merkez Bankasının yeni başkanı Şahap Kavcıoğlu, yaptığı açıklamalarda kripto para konusunun çok hassas olduğunu belirterek, birkaç ülkenin tamamen yasakladığını anımsattı. Kavcıoğlu, Türkiye'nin böyle bir niyeti bulunmadığının altını çizerek, "Bu ödemelere aracılık eden ödeme kuruluşlarının altyapıları çok sağlam olmadığı için 'bu tür ödemeleri banka aracılığıyla yapan' dedik. Kripto paranın para yerine kullanımını yasakladık. Şu anda daha geniş bir düzenleme üzerinde çalışılıyor. Her kurum kendi alanıyla ilgili çalışma yapıyor" diye konuştu.

Merkez Bankası'nın kripto paraların ödemelerde kullanımını yasaklayan yönetmeliği 30 Nisan'da yaşama geçiyor. Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası kripto paranın ödemelerde kullanılmasının işlemin tarafları açısından altı büyük riski şöyle açıkladı: "Kripto varlıkların bir düzenleme ve denetim mekanizmasına tabi olmaması, merkezi bir muhatabın bulunmaması, piyasa değerlerinin aşırı oynaklık göstermesi, anonim yapıları dolayısıyla yasadışı faaliyetlerde kullanılabilmesi, cüzdanların çalınabilmesi veya sahiplerinin bilgileri dışında usulsüz kullanılabilmesi, işlemlerin geri dönülemez nitelikte olması."

Sonraki Haber