Sahte ayakkabıya dikkat! Cilde temas etmesi halinde kansere bile yol açabilir! Bakanlık denetimleri arttırdı!

Uzmanlar, sahte ayakkabı konusunda uyarıyor. Doç. Bilgehan Çatal, sahte ayakkabıların merdiven altı diye tabir ettiğimiz temizliği denetimsiz üretildiğini ve bu nedenle, boyalar ve kimyasalların insan sağlığına zararlı olup olmadığının bilinmediğini söyledi. Çatal, "Eğer zararlı bir kimyasal kullanılıyorsa bu, ayaklarda deri döküntülerine yol açabilir, hatta bazen kanserojen boyalar kullanılıp uzun dönemde bunlarla ayağın, temas etmesi halinde kansere bile neden olabilir." dedi.

Son yıllarda tüketici hakem heyetine yapılan ürün şikayetlerinin başında 'ayakkabı' kategorisi geliyor. 2023'te tüketici hakem heyetlerine yapılan 727 bin 630 başvurudan 91 bin 527'si, yani toplam başvuruların yüzde 12.6'sı ayakkabı ürünlerine yönelik yapıldı.

Dünya çapında ünlü pek çok markanın taklitleri olan sahte ayakkabıların hem perakende olarak hem de internet yoluyla satışlarının yapılması şikayetleri de beraberinde getiriyor. İnsan sağlığını da tehdit eden sahte ayakkabılar için uzmanlar uyarıyor.

"CİLDE TEMAS ETMESİYLE KANSERE BİLE NEDEN OLABİLİR"

Doç. Dr. Bilgehan Çatal, sahte ayakkabılarda zararlı kimyasallar kullanıldığı takdirde bunun ayaklarda deri döküntülerine yol açabileceğini, hatta bazen kanserojen boyalar kullanılıp uzun dönemde bunlarla ayağın, cildin temas etmesi dolayısı ile kansere bile neden olabileceğini aktardı.