Uzmanlar yanıtladı! EYT düzenlemesinde son formül...

Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Bilgin'in EYT'liler için yaptığı açıklamaların ardından yüzbinlerce emekli adayı detayları merak ediyor. Üç uzman isim tv100 canlı yayınında yılsonunda netleşmesi beklenen yasaya ilişkin dikkat çeken değerlendirmelerde bulundu. İşte bilinmesi gerekenler...

Yüzbinlerce kişiyi ilgilendiren EYT düzenlemesinde Almanya ve Finlandiya modelinden vageçildi. Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Bilgin'in düzenlemenin yılsonunda hazır olacağına ilişkin açıklamasının ardından uzman isimlerden yorumlar gelmeye devam ediyor.

Sosyal Güvenlik Uzmanı Özgür Kaya, tv100 canlı yayınında prim günlerinin tamamlanmasının öncelikli olduğuna dikkat çekti. Özgür Kaya, "Bizde istihdam sorunu var. Kayıtdışılığın önüne geçilmesi gerekiyor. Kayıt içinde kayıt dışılığın önüne geçilmesi gerekiyor" şeklinde konuştu.

Sosyal Güvenlik Uzmanı Özgür Erdursun'un açıklamalarına göre de; EYT maduriyetini çözelim derken daha kötü bir durum ortaya çıkabilir. Türkiye'nin gerçeklerini bilerek ona göre çözümler üretmek gerekiyor. EYT'liler için emeklilik gününün belli bir güne tamamlanması ile ilgili formül sorun yaratabilir.

Erdursun, "Almanya emekli sayısı 21 milyon. Bizim dul yetimle beraber 13,5 milyon emeklimiz var. Nüfusumuzun aynı olmasına rağmen orada daha fazla emekli var. Bizdeki problem bir kişiyi emekli etmeyerek değil çalışan sayısını artırarak denge elde edilebilir. Emeklilik sistemimiz yanlış" ifadelerini kullandı.

Haberin Devamı

EYT Federeasyonu Başkanı Gönül Boran ise "Prim günlerinin artırılması gibi bir düzenlemenin getirilmesi formülü 4A'lılara hiç ama hiç uymuyor. Siz onlara 5000, 6000 gününü o kadar ağır şartlarda tamamlayan insanlar var ki siz bu insalara 7000 güne tamamlayacaksınız diyeceksiniz" diyerek bahsi geçen Türk formülünün hakkını isteyen insanların mağduriyetlerine mağduriyet katacağını söyledi.