Genital bölgeniz depresyonda olabilir

Uzmanların genital depresyon olarak açıkladığı vulva hastalığı, dış genital bölgede sürekli ağrı şeklinde kendini belli ediyor. Vulva gelip geçici olabileceği gibi sürekli kalıcı hale de gelebilir.

Dünyada kadınların yaklaşık yüzde 15'ini etkilediği düşünülen vulvodini hastalığı yani vulva hastalığı kadınlarda dış genital bölgenin ağrısı anlamına gelmektedir. Vulva; kadınlarda dış genital bölgenin tamamını kapsar.

Vulva hastalığında ağrı sürekli olabileceği gibi dönem dönem gelip geçen, zonklayıcı, iğneleyici, batma veya yanma şeklinde de olabilir. Bazen o bölgede bıçak kesiği, açık yaraya tuz basma, asitle yakma şekillerinde de hastalar tarafından tarif edilebilmektedir.

Ulusal sağlık sistemine göre vulvodini her yaştan kadını etkileyebilir.Tampon takarken ya da seks sırasındaki temas sonrası ağrı tetiklenebilir. Ağrı kalça bölgesine ve iç bacaklara da yayılarak şiddetini artırabilir.

Vulvodini türleri nelerdir?

Haberin Devamı

Genelde iki ayrı türü vardır. Yaygın vulvodinia ve Bölgesel Vulvodinia.
Yaygın Vulvodinia, vulva bölgesinde farklı yerlerde, farklı zamanlarda ortaya çıkan ağrıyı tanımlar. Dokunma ve bası ağrıyı tetiklemektedir.

Bölgesel Vulvodinia ise vulvanın yalnızca bir bölgesinde ağrı şikayetinin görülmesidir. Sıkı kot, dar pantolon giyme, fiziki egzersiz, oturma veya cinsel ilişki gibi bası duyusu ve dokunma ağrının şiddetini artırmaktadır.

Vulvodini neden olur?

Genital bölge sinir hasarı ve irritasyonu, vajinal mantar enfeksiyonlarına karşı aşırı duyarlılık, pelvik kas spazmları (Kramp şeklindeki kasılmaları), hormonal bozukluklar, cinsel taciz öyküsü, sık antibiyotik kullanımı, kimyasal maddelere karşı gelişen alerjiler ve genetik faktörler yer almaktadır.

Sonraki Haber